Afbeelding

Lopen over het water

Algemeen 144 keer gelezen

Weinig locaties in de omgeving vind ik zo intrigeren als de Nedereindse Plas. Er hangt een waas van mysterie, zeker na zonsondergang. Ooit zou hier een oase van recreatiemogelijkheden komen. Zwemmen, strandvermaak, een waterski-baan, het kon niet op. Goed, je kunt er nu genieten van een ski-helling en een rollerskatebaan, maar de plas zelf blijft het domein van watervogels. Je kunt er omheen wandelen, maar het is wel raadzaam om een plamuurmes mee te nemen om je schoenen poepvrij te maken, want honden-uitlaat-services hebben de plas ook ontdekt en laten de harige blaffers met bestelbusladingen tegelijk zich onaangelijnd ontdoen van overtollige energie en halfverteerd voer. Ach, de Nedereindse Plas...

Een waas van mysterie
rond de Nedereindse Plas

Vroeger ging ik daar wel eens zwemmen op een zwoele zomeravond. Liet ik het koele water mijn huid strelen in het zilveren schijnsel van het maanlicht, genietend van de stilte. Later ontdekte ik hoe onverantwoord dit was. Het water was zo vervuild dat je er bijna overheen kon lopen, en het radioactieve afval op de bodem zou zwemmers zodanig besmetten dat ze licht zouden geven. Nu lijkt het me wel een spirituele ervaring om in een krans van licht over het water te lopen. Wellicht zou ik dan ook water in wijn kunnen veranderen, wat een aanmerkelijke reductie op mijn huishouduitgaven zou betekenen. Maar ik besef dat zulke wonderen niet voor sterfelijke zondaars als mij zijn weggelegd, en buig deemoedig het hoofd.
Toch bekruipen mij bij het wandelen langs de plas steeds weer weemoedige gedachten over wat had het kunnen zijn. Vooral bij de vervallen toiletgebouwtjes, die zijn verworden tot een kladblok voor graffiti-amateurs. Weinig zaken verbijsteren mij zozeer als de enorme verspreiding van deze manie.Enkele decennia geleden heeft die zich als een agressief virus vanuit Amerikaans getto’s verspreid over de wereld, in al zijn treurige eenvormigheid van blow-up letters, afgekeken van comic books. Hoe is het mogelijk dat zo veel jongeren hier hun energie aan verspillen?
Tòch een gebrek aan spiritualiteit?

Rinus Verweij

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50
• Er kon ook volop geknutseld, getekend, gekleurd en geschilderd worden.
IJsselveld-Oost viert zijn buurtfeest Nieuws 22 apr, 16:25
• De ondertekening van de overeenkomst.
Onderwijsbegeleiding voor álle kinderen met Fit4talent in Bibliotheek IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:20