IJspret op de Montfoortse- of Nieuwe Vaart in Linschoten. Maar  niet op de vermaarde Linschootensche schaats van weleer. Het bezit ervan was indertijd uitzonderlijk. (Foto: Archief Janneke Severs-Hilgeman)
IJspret op de Montfoortse- of Nieuwe Vaart in Linschoten. Maar niet op de vermaarde Linschootensche schaats van weleer. Het bezit ervan was indertijd uitzonderlijk. (Foto: Archief Janneke Severs-Hilgeman) Foto: Janneke Severs-Hilgeman

De Linschooter schaats was wijd en zijd vermaard

Algemeen 119 keer gelezen

Het kleine Linschoten verwierf al in de 18de eeuw landelijke faam door de Linschootensche schaats. Het was een veelzijdige schaats, waarmee je kon zwieren, streekschaatsen en hardrijden. Opmerkelijk is dat het type niet alleen voorbij dorpsgrenzen maar zelfs over landsgrenzen werd gekopieerd.

Linschoten - Wie zich vroeger geen schaatsen kon veroorloven, bond gewoon een stel koeienribben onder. Vooral kinderen zijn met allerlei botten op het ijs afgebeeld. Behalve deze beelden komt de vaderlandse kunsthistorie ook naar voren in spreekwoorden. ‘Een scheve schaats rijden’ kent iedereen. Maar ‘voor spek en bonen’ wordt niet met de ijspret geassocieerd. Schaatswedstrijden voor de bevolking werden vroeger georganiseerd door de notabelen van een dorp in samenwerking met de kastelein. Niet iedereen had en kon schaatsen. Elke deelnemer kreeg een stuk spek en een zakje bonen. Ook al wist je dat je nooit kon winnen, zorgde je wel dat je aan de start verscheen.
Hoewel in heel Nederland tijdens de wintermaanden door zo’n beetje elke plaatselijk smid een eigen schaats werd gemaakt, bleek de Linschoter wel een heel bijzonder exemplaar. Uit een advertentie uit 1811 in de Amsterdamsche Courant blijkt dat het bezit van de Linschootensche schaats uitzonderlijk was:”C. van Wijk, Mr. Schaatsenmaker te Linschoten, adverteert, dat even zoo min als in vorige Winters de Opregte deugdzame Linschootensche Schaatsen bij niemand anders te bekomen zijn, dan alleen bij hem, en te Amsterdam, op de Utrechtsestraat, tussen de Prinsegracht en Kerkstraat, No.91 in het Linschootensche Schaatsen magazijn, bij C.G.de Beus.”
Via een oproep in de media, maakte de Vereniging Oud-Linschoten in januari 2017 binnen korte tijd kennis met een aardige diversiteit aan krulschaatsen, maar is daar ook werkelijk een echte Linschoterschaats bij? Op verzoek komt schaatsenkenner en - verzamelaar Krijn van der Ham zaterdag 9 december alles vertellen en laten zien over glij-ijzers, van botjes tot Friese doorlopers. iets dat lijkt op noren én natuurlijkde Linschoterschaats.

De indrukwekkende tentoonstelling met presentatie ‘Schaatsen door de eeuwen heen’ kunt u bijwonen tijdens de VOL-inloopochtend op zaterdag 9 december van 10.00 tot 12.30 uur in een zaal van scholencomplex de Brede Vaart, Laan van Rapijnen 40, Linschoten. Krijn van der Ham: “Achter iedere schaats schuilt een verhaal.” Zie ook www.oudlinschoten.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport gisteren
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50