Will Kolenbrander en dirigent Michel de Valk zien uit naar  A Christmas Carol, samen met regisseur Piet van Dieren van Kwibus. Scrooge en moeder en dochter Cratchit kwamen al tot leven. (Foto: Lysette Verwegen)
Will Kolenbrander en dirigent Michel de Valk zien uit naar A Christmas Carol, samen met regisseur Piet van Dieren van Kwibus. Scrooge en moeder en dochter Cratchit kwamen al tot leven. (Foto: Lysette Verwegen) Foto: Lysette Verwegen

Fulco’s Mannenkoor en Kwibus in één A Christmas Carol

Algemeen 221 keer gelezen

Fulcotheater is zaterdag 16 december helemaal in kerstsfeer met een van de beroemdste kerstverhalen: A Christmas Carol in Concert. Een eigentijdse uitvoering van Fulco’s Regionaal Mannenkoor (FRM) in samenwerking met leden van theatergroep Kwibus.

IJSSELSTEIN - Het verhaal uit 1843 van Charles Dickens gaat over de oude en verbitterde vrek, Ebenezer Scrooge, die zich zijn leven lang heeft gericht op het verkrijgen van meer geld en verder niets. Hij veracht alle andere zaken dan geld, inclusief vriendschap, liefde en de gedachte van het kerstfeest. In de nacht voor Kerstmis droomt hij dat de geesten van Het Verleden, Het Heden en De Toekomst hem bezoeken. Zij laten hem inzien dat geld niet gelukkig maakt en Scrooge komt tot inkeer.
Het idee voor A Christmas Carol ontstond bij dirigent Michel de Valk naar aanleiding van het optreden van FRM tijdens de Sprokkelavond vorig jaar. “Het verhaal is te lang om te knippen voor Sprokkelhorst. Fulcodirecteur Ed Caris raadde ons aan om buiten de kerstavond een avondvullende voorstelling te maken.” En dat gebeurde. “Bij Kwibus werd direct enthousiast gereageerd. Door de samenwerking werd het idee groter en groter, maar onze oorspronkelijk muziekplan paste er nog steeds in”, vertelt De Valk. “Het oorspronkelijke verhaal ook, maar in een verrassende opzet. Een beetje zoals The Passion, die jaarlijks op tv te zien is.”
Een uitvoering met bijzondere muziekstukken voor mannenkoren: “We hebben bijvoorbeeld een Requiem erin verwerkt en ‘Le vent’, maar ook kerstliederen als Stille nacht – in drie talen – en I’m dreaming of a white Christmas.”Voor regisseur Piet van Dieren is het een eerste samenwerking met een koor. “Een mooie interactie, waarbij ook enkele koorleden – in kostuum – een rol spelen.” Het is voor de 16 spelers – waarvan 8 kinderen – een uitdaging om in tien scènes het hele verhaal uit te beelden in anderhalf uur, gedeeld met de zang. “Vooral in de loopjes moesten we nog wat aanpassen.”
En dat alles in de drukke decembertijd. “Maar we vinden het zó leuk, ook al trekt het een flinke wissel op grime, techniek en decor.”De Valk glundert: “Wij steken net als Kwibus graag onze nek uit. En de samenwerking met Fulcotheater is een luxe.

De familievoorstelling A Christmas Carol wordt uitgevoerd op zaterdag 16 december om 15.00 en 20.30 uur in Fulcotheater en op 14 december om 20.00 uur in de Nieuwe Doelen in Gorinchem. Kaarten kosten 15 euro. Reserveren via www.fulcotheater.nl of aan de kassa.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein zoekt trainers Nieuws 28 mrt, 07:09
Afbeelding
Jong en oud hebben veel plezier met het maken van paasstukjes Nieuws 27 mrt, 18:17
Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 27 mrt, 16:41
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10