Toinette van Waterschoot (l) en Ans van Vulpen (r) helpen de 4-jarige Emma bij het aansteken van de kaars voor haar dit jaar overleden zusje Maci. (Foto: Paul van den Dungen)
Toinette van Waterschoot (l) en Ans van Vulpen (r) helpen de 4-jarige Emma bij het aansteken van de kaars voor haar dit jaar overleden zusje Maci. (Foto: Paul van den Dungen) Foto: Paul van den Dungen

Fonkelende kaarsjes voor ieder verloren kind

Algemeen 199 keer gelezen

Zondagavond werd tijdens Wereldlichtjesdag in De Rank een speciale bijeenkomst voor ouders en overige nabestaanden van overleden kinderen gehouden, georganiseerd door Toinette van Waterschoot van Lavendel Uitvaartverzorging in Linschoten en Ans van Vulpen van Uitvaartzorg Memorans in Montfoort,

Montfoort - Elke tweede zondag in december is het ´Wereldlichtjesdag´. Deze dag is in 1998 door president Clinton als een officiële herdenkingsdag voor ‘lost children’ ingesteld. Om 19.00 uur worden dan wereldwijd kaarsjes aangestoken ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Door het tijdsverschil tussen de verschillende zones zal er in een etmaal een symbolische golf van licht over de wereld gaan. Het kerkgebouw De Rank van de Protestante Gemeente aan de Verlengde Hoogstraat was voor deze gelegenheid sfeervol ingericht. Buiten brandden de vuurkorven en een pad van waxinelichtjes wees belangstellenden de weg. Binnen kregen de mensen een glaasje met een waxinelichtje, die zij op de verhoging in de kerkzaal plaatsten. Gastvrouwen zorgden dat iedereen een zitplaats kreeg toegewezen. In de kerkzaal heerste een serene sfeer van onderlinge verbondenheid.

Toinette van Waterschoot begon met het gedicht ‘De Rugzak’, waarna Ans van Vulpen in haar openingswoord memoreerde dat het licht van de kaarsjes symbool staat voor de verbondenheid. “Samen staan wij hier stil bij alle overleden kinderen, want het verlies van een kind raakt velen.” Het door Karen Taylor Good speciaal voor Wereldlichtjesdag geschreven lied ‘Precious Child’ werd gezongen door Helga Huisjes. Marion van Doorm las de tekst van de afwezige Audrey Loman, schrijfster van ‘52 dagen met Beau’ voor. Het herkenbare verhaal van een moeder die haar kind verliest, maar van haar omgeving niet te lang mag rouwen. “Beau werd na een paar maanden al niet meer genoemd.” Ook gastspreker Martin Los, pastoor te De Meern, las twee passages uit zijn boek ‘Rouw op mijn dak’ over het verlies van zijn dochter Rosa op 37-jarige leeftijd. Passende muziek werd gespeeld door Dick van Vliet, dwarsfluit en Marcel Kooijman, piano. Na elke voorgelezen naam werd er een roos in een vaas gezet.

Ondanks de slechte weersomstandigheden was er een behoorlijke opkomst. Het is de bedoeling dat Wereldlichtjesdag het ene jaar in Linschoten en het andere jaar in Montfoort wordt gehouden. Want ieder jaar zijn er weer meer namen om voor te lezen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws gisteren
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws gisteren
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50
• Er kon ook volop geknutseld, getekend, gekleurd en geschilderd worden.
IJsselveld-Oost viert zijn buurtfeest Nieuws 22 apr, 16:25
• De ondertekening van de overeenkomst.
Onderwijsbegeleiding voor álle kinderen met Fit4talent in Bibliotheek IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:20