De bewoners van Isselwaerde én nog thuiswonende mensen met dementie beleven - met hun begeleiders - elke week veel plezier aan het zingen in het Alzheimerkoor. (Foto: Lysette Verwegen)
De bewoners van Isselwaerde én nog thuiswonende mensen met dementie beleven - met hun begeleiders - elke week veel plezier aan het zingen in het Alzheimerkoor. (Foto: Lysette Verwegen) Foto: Lysette Verwegen

Zingen in het Alzheimerkoor maakt mensen stukje gelukkiger

Algemeen 232 keer gelezen

Al vijf jaar lang zorgt dirigent en begeleidend pianist Frederiek Kamphuis voor muzikaal plezier in zorgcentrum Isselwaerde. Voor de bewoners, maar ook voor de familie en vrijwilligers die de leden begeleiden.

IJSSELSTEIN - “Wie zingt geeft iets van zichzelf. En door zingen en bewegen wordt ook dopamine aangemaakt, een gelukshormoontje”, weet Frederiek. “En dat is wat we proberen te bewerkstelligen: dat de mensen wat gelukkiger zijn.” Als ze na twee uur de ruimte verlaten zijn ze snel vergeten dat ze gezongen hebben. “Maar het gevoel blijft, want ook op de gang of in de woning wordt spontaan verder gezongen.” Nelleke Steenvoorde, medewerker in Isselwaerde, weet hoe belangrijk het koor ook voor de begeleiders is. “Soms zijn gesprekken met onze bewoners moeizaam of niet meer mogelijk. Samen zingen wel. Dat is voor allebei leuk.” Pas als de familie verhinderd is worden vrijwilligers als begeleider gezocht.

Twee vrijwilligers zijn Wim en Elly van den Ordel. Ook al zong Elly vijftien jaar: “Je wordt niet op zang uitgekozen, je doet het voor de bewoners.” Ze begeleidde een ex-koorlid van Deo Datus. “Die wilde liever met een man zingen, toen heb ik mijn man aangemoedigd te gaan. Die zingt bij het Utrechts Byzantijns Koor. Dat klikte meteen en ik ging een vrouw begeleiden.” Ze doen het al jaren graag. “Ook wij genieten van de mooie momenten. Als je een echtpaar blij hand in hand ziet zingen. Bijna om stil van te worden.”

Volgens Nelleke zijn alle koppels maatjes van elkaar. “Dat persoonlijk contact is ook belangrijk. Deelnemers stoppen als het niet anders kan. De animo voor het eerste koor was zo groot dat we een tweede (avond)koor hebben opgericht.”
Er wordt in een kring gezongen en tussendoor wordt er spontaan gedanst. En iedereen komt muzikaal aan zijn of haar trekken. Frederiek: “Bewoners mogen uit het repertoire hun favoriete lied kiezen.” En dat repertoire varieert. “Op verzoek hebben we het Friese volkslied toegevoegd. Dan leeft onze Friese bewoonster helemaal op en gaat staan. We hebben ooit ook het Tilburgs en Texels volkslied gezongen.” Frederiek staat 46 weken per jaar paraat. “Een weekje weg merken ze niet, een paar weken wel.”

De Alzheimerkoren zingen in zorgcentrum Isselwaerde. Het middagkoor woensdag van 14.00 tot 16.00 uur, het avondkoor donderdag van 18.30 tot 20.30 uur. Voor informatie, mail naar: nsteenvoorde@axioncontinu.nl of bel: (030) 6881914.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14