Maarten Dolman oefent het molenaarsambacht al jaren uit op De Windotter. (Foto: Huisinga Fotografie)
Maarten Dolman oefent het molenaarsambacht al jaren uit op De Windotter. (Foto: Huisinga Fotografie) (Foto: Lysette Verwegen)

Molenaarsambacht op de Unesco-lijst en dat wordt gevierd!

  •   keer gelezen

Het Nederlandse molenaarsambacht staat sinds 7 december op de Representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid bij UNESCO. Maarten Dolman, molenaar van De Windotter, is trots op de benoeming. Hij heeft zich twee jaar voor de benoeming ingezet.


IJSSELSTEIN - Dolman en het bestuur van De Windotter willen de benoeming met de IJsselsteinse bevolking vieren op vrijdag 22 december van 18.00 tot 21.00 uur, met een bijzondere lichtprojectie op de molen, waarbij ook de toeschouwers worden betrokken.

De Unesco-inschrijving is uniek voor Nederland, omdat voor het eerst Nederlands immaterieel erfgoed is opgenomen op deze lijst, waarop ook Belgische bierbrouwers en Italiaanse pizzabakkers vermeld staan. Sinds de negentiende eeuw kwamen veel Nederlandse molens tot stilstand en dreigde ook de kennis en het molenaarsambacht te verdwijnen. Inmiddels zijn er veertig beroeps- en honderden vrijwillige molenaars die de Nederlandse molens weer laten draaien.

Fulltime beroepsmolenaar Dolman levert hoogwaardige graanproducten aan bakkers, restaurants en klanten in de molenwinkel. Hij is trots op zijn zonen die het molenaarsambacht ook omarmen; Karel is beroepsmolenaar in Woerden en William is in opleiding. Plaatsing op de Unescolijst betekent belangrijke (inter)nationale erkenning van het waardevolle molenaarschap.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten