Kees Verkleij onderhoudt belangeloos de complete tuin van het wooncomplex. Het is zijn verdienste dat het leegstaande complex er nog steeds piekfijn uitziet. (Foto: Janneke Severs-Hilgeman)
Kees Verkleij onderhoudt belangeloos de complete tuin van het wooncomplex. Het is zijn verdienste dat het leegstaande complex er nog steeds piekfijn uitziet. (Foto: Janneke Severs-Hilgeman) (Foto: )

Tuin Lindescote nog altijd piekfijn in orde

  •   keer gelezen

Zijn wieg stond in een boerderij in Willeskop. Kees Verkleij verruilde het boerenerf alweer vijftien jaar geleden voor een appartement zonder tuin in Linschoten, en dat was wel even wennen. Maar hij kon het toch niet laten. Tot op de dag van vandaag. Belangeloos onderhoudt hij de complete tuin van de leegstaande Lindescote,


Linschoten - Na de verhuizing van het plaatselijke woon- en zorgcentrum naar de wijk Voorvliet in februari 2017 staat het gebouw nog steeds leeg. Toch valt dat de voorbijganger nauwelijks op. De straatjes worden nog steeds geveegd en de tuin keurig bijgehouden. Het is zijn verdienste dat het complex er nog steeds piekfijn uitziet.
Zelfs als er sneeuw ligt wordt dat weggeschoven en met zout nabehandeld, zodat het veilig lopen is in de omgeving van het wooncomplex aan de Strick van Linschotenstraat.

“Toen ik hier indertijd kwam kende ik niemand”, vertelt Kees aan het einde van 2017. Hij woonde 61 jaar lang tussen de uitgestrekte weilanden. Hij werkte bij zijn vader op de boerderij, maar zijn voorkeur ging niet bepaald uit naar de zorg voor het vee. Het werk op het land en de werf waren zijn liefhebberij en dat was in de omgeving van Oudewater snel bekend. Het resultaat: diverse adressen waarbij hij de tuinen en hagen verzorgde. Als iemand Kees zocht was hij meestal te vinden op het land. Het gaf hem voldoening om zijn handen door de grond te laten gaan en zijn eigen groenten te verbouwen.

De woning die hij nadien in het voor hem toen nog onbekende Linschoten kreeg toegewezen bevond zich op de eerste etage van een appartementencomplex naast woon- en zorgcentrum De Lindescote. Een heerlijk huisje met aardige buren. Zijn tuingereedschap had hij niet meer nodig en daarom werd dat niet mee verhuisd. Aanvankelijk was hij blij dat hij geen tuin meer hoefde te onderhouden, maar dat duurde maar heel even. “Ik ben geen vent die kan stilzitten.” Al snel werden een hak en een hark aangeschaft. Kees begon met het vegen van zijn eigen balkon, maar voordat hij het wist had hij, tot genoegen van zijn buren, de hele galerij onder handen gehad. Ook de tuin rondom het gehele complex werd door de jaren heen zijn werkgebied. “Op een gegeven moment kwam daar ook het ‘tuintje’ van de naastgelegen De Lindescote bij, inclusief alle haagjes die daaromheen staan. Met de handschaar werd het me te zwaar en daarom heb ik een snoerloze elektrische heggenschaar aangeschaft. Het scheren van de complete haag kost me een dag of twee”, legt de tuinman uit.

Er is overigens nog geen definitieve bestemming voor het pand gevonden, aldus woningcorporatie GroenWest.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten