IJsselsteinse raad zet streep door UW Samenwerking

Algemeen 96 keer gelezen

Ondanks oplopende miljoenentekorten wil het zakencollege de samenwerking met Montfoort voortzetten. De meerderheid van de gemeenteraad niet. VVD, LDIJ, CDA en PvdA stemden woensdag tegen voortzetting. De ontmanteling van UW Samenwerking zal maximaal twee jaar in beslag nemen.

IJSSELSTEIN - VVD, LDIJ, CDA en PvdA twijfelden niet over hun besluit. “Samenwerken was een goed plan, maar het ontbrak steeds aan onderling vertrouwen en de start in 2014 was al verkeerd. Wij nemen de regie in eigen hand”, aldus de VVD. De LDIJ hekelde de informatievoorziening. “Er vallen steeds lijken uit de kast en de raad staat buiten spel. Dat is niet meer uit te leggen.’’

Het CDA schetste de resultaten van de samenwerking: “Geen harmonisatie, een hoger ziekteverzuim, verslechterde dienstverlening en geen financiële controle. Montfoort wil samen verder, maar beweegt niet.” De PvdA memoreerde het verloop vanaf 2010: “IJsselstein verloor de grip. De samenwerking heeft ons gegijzeld en de stad op slot gezet. Doorpakken zonder garanties is geen optie.”
Volgens twee inwoners die inspraken tijdens de voorafgaande commissievergadering laat het college zich leiden door angst. “Het lijkt erop dat de samenwerking een doel op zich is geworden. Het vertrouwen ontbreekt. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.”

D66, GroenLinks, ChristenUnie en SoFIJ (voorheen SP) wilden wel verder. “We hebben verzuimd er bovenop te zitten, dat moeten we nu wel doen. Doorpakken, heroriënteren, evalueren en dan profiteren. De toekomst van IJsselstein ligt in de Lopikerwaard”, aldus D66. GroenLinks wil nu doen wat de afgelopen jaren niet is gebeurd: “Doorpakken. Niet het hoofd in de schoot leggen, de risee van de provincie worden en een wijk van Utrecht.” De SoFIJ: “Kijk wat er met Vleuten-De Meern is gebeurd.” GroenLinks beschouwt kiezen voor beëindiging als een motie van wantrouwen tegen het college.
Lees verder op pagina 3

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50
• Er kon ook volop geknutseld, getekend, gekleurd en geschilderd worden.
IJsselveld-Oost viert zijn buurtfeest Nieuws 22 apr, 16:25
• De ondertekening van de overeenkomst.
Onderwijsbegeleiding voor álle kinderen met Fit4talent in Bibliotheek IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:20