Linda, Sandra en Thayalini krijgen met negen collega's in februari hun diploma niveau 1 en kunnen niet wachten om aan de slag te gaan: "We zoeken een leuke baan in de zorg." (Foto: Lysette Verwegen)
Linda, Sandra en Thayalini krijgen met negen collega's in februari hun diploma niveau 1 en kunnen niet wachten om aan de slag te gaan: "We zoeken een leuke baan in de zorg." (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: Lysette Verwegen)

Popelend op weg naar werk in de zorg

  •   keer gelezen

Het WijkLeerbedrijf IJsselstein levert sinds de start in 2016 de tweede lichting gediplomeerde leerlingen af van de Entreeopleiding Zorg en Dienstverlening. De leerlingen popelen om in een betaalde baan aan de slag te gaan.


IJSSELSTEIN - Linda (49), Sandra (27) en Thayalini (37) zijn drie van de twaalf leerlingen die hun dipoma niveau 1 gaan halen. “Ik ben leerzaam”, zegt Thayalini, die zes jaar geleden uit Sri Lanka naar Nederland kwam. “Ik ben trots op mijn eerste Nederlandse diploma en ik wil een voorbeeld zijn voor mijn drie kinderen.” Ze heeft bijna een jaar van een dag per week school en zestien uur stage per week achter de rug; gecombineerd met haar spraakzaamheid en werklust een prima basis voor een baan. “Ik heb gesolliciteerd bij Mariënstein”, vertelt ze. “Daar heb ik heel veel geleerd, net als in Ewoud en bij Reinaerde. Ik vind het leuk om mensen te helpen. Op de bank zitten is niets voor mij.”
Sandra werkt bij de post. “Dat wil ik niet mijn hele leven blijven doen en dit kwam op mijn pad”, vertelt ze. “Ik heb stage gelopen in Mariënstein en in de thuiszorg. Het bevalt me goed om mensen te helpen met het huishouden en boodschappen, maar ook om bijvoorbeeld samen een spelletje te doen.” Linda kwam via het Sociaal Team bij de opleiding. “Het leuke van de opleiding is ook dat we een hecht team zijn geworden en allemaal dichtbij huis werken. Dat combineert goed met de zorg voor onze kinderen.” Daarmee is de opleiding bij uitstek een uitkomst voor alleenstaande moeders die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben gekregen. “En er is steeds meer vraag naar werknemers in de zorg.”

Projectleider Joland Potuijt van Calibris Advies, dat de opleiding verzorgt, is tevreden. “Het is leuk om te zien hoe de deelnemers, die soms lang uit de arbeidsmarkt zijn geweest, enthousiast aan de slag gaan en structuur krijgen in hun leven.” Met een diploma en een betaalde baan als resultaat. “Omdat de leerlingen in verschillende takken van zorg stage lopen – in zorgcentra, in de psychiatrische zorg en bij mensen thuis – maken ze met verschillende werkvelden kennis en passen overal in. De werkgevers zien dan ook meteen welke capaciteiten onze leerlingen hebben.” Reden voor de gemeente om de subsidie twee jaar te verlengen.

Deelnemen aan de opleiding die start op 1 februari? Mail zo spoedig mogelijk voor informatie of inschrijven naar: j.potuijt@calibrisadvies.nl. Wie zorghulp van de stagiaires kan gebruiken belt voor informatie met Petra van Vliet: 06-33435399.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten