Foto: Lysette Verwegen

Vuurwerk pingping

  •   keer gelezen

Mark: “Dag president Xi JinPing, ik wil het met u even hebben over onze import van uw Chinese vuurwerk.”
Xi: “Women mài hen piányí de yanhua.” Ondertussen vertaalt een telefonische tolk de antwoorden.
Mark: “Ja, ik weet dat het heel goedkoop is, maar daar gaat het me niet om. Ik wil even kijken naar de bepalingen in ons handelsverdrag.”
Xi: “Nàgè màoyì xiéyì yizhí chíxù dào 2030.”
Mark: “Ja, dat loopt tot 2030, dat weet ik maar al te goed. Dat is nu juist het punt, meneer JinPing. Onze Onderzoeksraad van de Veiligheid doet een beetje moeilijk, ziet u. Ze willen dat we al het vuurwerk gaan afschaffen, dus ook uw prachtige Chinese vuurwerk.”
Xi, verontwaardigd: “Ni zhidào zhè bi jiaoyì shì yòng sùjiao fèiliào zuò de.”
Mark, sussend: “Tuurlijk weet ik wat onze deal is rond onze export van plastic afval. Dat brengt me juist in zo’n moeilijk parket. U weet net zo goed als ik dat dat heel belangrijk voor ons is, dat we ons plastic moeten exporteren naar China.”
Xi, vastbesloten: “Rúguo ni bùxiang yào gèng duo de yanhua, ni yongyuan bùnéng ba ni de sùliào zàicì sòng dào zhongguó.”
Mark: “Maar dat kan toch niet! Dat kunt u toch niet van ons verlangen! We kunnen al die vuilniszakken met al dat plastic toch niet zelf houden?! Daar is ons land toch veel te klein voor! U moet echt met een beter alternatief komen!”
Xi: “Ránhòu ni huì ba ta reng jìnqù Noordzee!”
Mark: “Meneer JinPing, nu gaat u toch echt te ver! De Noordzee! Onze mooie Noordzee! Trouwens, daar staan al heel veel windmolens. Dat gaat echt niet samen met al dat plastic. Dan krijg ik de milieubeweging wéér over me heen!”
Xi: “Shénme shì huánbao zuzhi???”
Mark, ongelovig: “Wát?! Menéér JinPing! U vraagt mij wat een milieubeweging is?! Dat is de limit!”
Xi: “Tiankong shì jíxiàn!!!”
Mark: “Wat zegt u? Hoezo, the sky is the limit…? Wacht eens even… U brengt me op een hartstikke gaaf idee… Uh,… ja. Hartelijk dank voor het gesprek. Ik ben eruit!”


Marie-José de Zeeuw / klimaatneutraalijsselstein.nl

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten