Het 20-jarige Onderling Sterk viert feest. V.l.n.r Romé Tuithof, Marcel Tuithof en voorzitter Mieke Stalvord. ''Zo trots als een pauw, omdat we al zo lang bestaan.
Het 20-jarige Onderling Sterk viert feest. V.l.n.r Romé Tuithof, Marcel Tuithof en voorzitter Mieke Stalvord. ''Zo trots als een pauw, omdat we al zo lang bestaan." (Foto: Margreet Nagtegaal) Foto: Margreet Nagtegaal

Mensen met een beperking 20 jaar thuis bij Onderling Sterk

Algemeen 51 keer gelezen

Het begon voor Marcel Tuithof zo’n twintig jaar geleden met een congres voor mensen met verstandelijk beperking van de LFB, de Landelijke Federatie Belangenvereniging waar Onderling Sterk deel van uit maakte. Wat eerst een club was die ook bestuurd werd door mensen met een beperking, veranderde gaandeweg in een club die voor hen activiteiten ging organiseren.

Oudewater - Marcel zat oorspronkelijk in het bestuur. “Maar ik had er slapeloze nachten van. Het was te moeilijk om zelf in het bestuur te zitten ook al kreeg ik hulp van een coach.” Onderling Sterk maakte zich in de loop der jaren los van de LFB en ging zelfstandig verder als een belangenvereniging die activiteiten organiseert voor mensen met een verstandelijke beperking. Het bestuur bestaat nu uit vrijwilligers. In samenspraak met de leden wordt het programma opgesteld. Er is sponsorinkomen vanuit het Luciafonds en nog van het 750-jarig bestaan van Oudewater. Per jaar komen ze tien keer op zaterdagmiddag bij elkaar met een afwisselend programma. Elke maandagavond is er de kookgroep waar de mensen samen een warme maaltijd bereiden en opeten.
Twintig jaar geleden begon de club met zo’n tien leden. Veel daarvan zijn nog steeds lid en soms aardig op leeftijd. De leeftijd varieert nu van 12 tot 80 jaar maar dat is geen enkel probleem. Er zijn nu ongeveer 25 leden. Voorzitter Mieke Stalvord was vanaf het begin betrokken, al was het toen nog wat meer op de achtergrond. Haar zoon Jordi is ook lid en ze vindt het belangrijk dat er juist voor hem ook een club is waar hij zich thuis voelt. Voor Romé en Marcel Tuithof is de club een belangrijke plek waar ze andere mensen met een beperking kunnen ontmoeten. “Ik ben zo trots als een pauw”, zegt Romé, “omdat we al zo lang bestaan.” Marcel heeft zich al die jaren ook trouw ingezet voor de club. “Ik vind het een fijne plek en wil graag dat het blijft omdat het belangrijk voor ons is.” Zaterdag vieren ze feest. Alle oude foto’s zijn via een beamer te bekijken en er is ook gewoon tijd om elkaar te ontmoeten.

Onderling Sterk viert haar 20-jarig bestaan met een gezellige feestmiddag op 3 februari. Met optredens van Seyl & Treyl en ROOD theaterproducties. Veel leden, oud-leden en vrijwilligers van deze club voor mensen met een beperking zullen elkaar dan weer ontmoeten. Romé en Marcel Tuithof zijn vanaf het begin lid. Lijkt deze club ook wat voor jou? Kijk op www.onderlingsterkoudewater.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Er kon ook volop geknutseld, getekend, gekleurd en geschilderd worden.
IJsselveld-Oost viert zijn buurtfeest Nieuws 16 uur geleden
• De ondertekening van de overeenkomst.
Onderwijsbegeleiding voor álle kinderen met Fit4talent in Bibliotheek IJsselstein Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Op & Top Vrouw bij Sisters Event in Dorpshuis Benschop Nieuws 18 uur geleden
• Twee van de winnaars. In totaal waren er 36 bekers te vergeven.
Prijzenregen tijdens clubkampioenschappen Apollo Sport 20 uur geleden
Afbeelding
IJsseloever Dames 1 nog niet uit gevarenzone Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Montfoort SV'19 pakt broodnodige punten, IJFC verrast sterk PVCV en ander voetbal Sport 23 uur geleden
• Wethouder Jonkers monteert laatste routebordje.
Nieuwe fietsroute voor Montfoorts verkeersexamen Nieuws 21 apr, 09:00
Kunstenares Marieke Gaymans met de kunstcoördinatoren van de Minstreel voor het werk.
Kinderen De Minstreel aan de slag met kunst Nieuws 20 apr, 09:00