Een deel van de kinderen in familiekindertehuis Tinkerbell, die dankzij de steun van de Stichting Roemeense Kinderhulp een toekomst hebben. Meer donateurs - en sponsors zijn hard nodig. (Foto: Nienke van Toor)
Een deel van de kinderen in familiekindertehuis Tinkerbell, die dankzij de steun van de Stichting Roemeense Kinderhulp een toekomst hebben. Meer donateurs - en sponsors zijn hard nodig. (Foto: Nienke van Toor) Foto: Lysette Verwegen

Roemeense Kinderhulp luidt noodklok voor Tinkerbell

Algemeen 249 keer gelezen

Hulp in Roemenië is altijd hard nodig, maar ditmaal luidt de IJsselsteinse Stichting Roemeense Kinderhulp (SRKH) de noodklok. Door toekomstige nieuwe wetgeving in Roemenië zullen de financiële lasten van familiekindertehuis Tinkerbell dusdanig oplopen, dat het voortbestaan van het tehuis – én de toekomst van de kinderen – in gevaar komt. Tenzij veel nieuwe donateurs – voor drie euro per maand – en sponsors zich melden.

IJSSELSTEIN - Karin en Edwin Mentink, vrijwilligers van het eerste uur en drijfveer van de stichting, hebben sowieso al jaren wat slapeloze nachten over de toekomst van ‘hun’ kinderen. “We bieden met de stichting en veel vrijwilligers niet eenmalige hulp. Het gaat om continuïteit. De kinderen die als baby of peuter in Tinkerbell zijn gekomen kunnen we niet zomaar op straat zetten omdat het aan geld of middelen ontbreekt”, zeiden ze in een interview drie jaar geleden. Tinkerbell bestaat inmiddels 12,5 jaar en is een uitvloeisel van de jaarlijkse zomervakantiereizen die de SRKH sinds 1992 organiseert. “Een van de meisjes is doktersassistente geworden, een ander is getrouwd en een van de jongens, met een psychische beperking, heeft een baan in het hotel in Sovata gevonden. De andere kinderen gaan naar school of studeren. Het is geweldig om hun ontwikkeling te zien.”

En daaraan dreigt een einde te komen. De nieuwe regering die vorig jaar is aangetreden wil het allemaal anders gaan doen. “Natuurlijk is het goed dat de regering de lage lonen en de leegloop van Roemenië wil aanpakken. Maar dat gebeurt voor ons en de Roemenen wel op een vervelende manier. De verhoging van de minimumlonen moet worden opgebracht door de werkgever. Daardoor zullen de prijzen stijgen en wordt het levensonderhoud veel duurder. De werknemers moeten ook meer belasting betalen, dus van de verhoogde lonen blijft niet veel over.” Protesten zijn aan de orde van de dag, maar de regering is vastbesloten en de eerste prijsstijgingen zijn al doorgevoerd. “We hebben sinds de eerste steen van Tinkerbell gezien hoe we de kinderen uit hun erbarmelijke uitzichtloze omstandigheden konden halen en een warm, veilig thuis en een toekomst kunnen bieden. Dat mag niet verloren gaan.”

Ook donateur worden van de SRKH? Dat kan al vanaf 3 euro per maand. “Twee pilsjes minder drinken tijdens het uitgaan”, aldus een vrijwilliger. Kijk voor aanmelden en alle activiteiten en de geschiedenis van de Stichting Roemeense Kinderhulp op www.srkh.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50
• Er kon ook volop geknutseld, getekend, gekleurd en geschilderd worden.
IJsselveld-Oost viert zijn buurtfeest Nieuws 22 apr, 16:25
• De ondertekening van de overeenkomst.
Onderwijsbegeleiding voor álle kinderen met Fit4talent in Bibliotheek IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:20