Het was drie weken ijspret op de ijsbaan in Oudewater voor jong en oud. De droom van André Groen dat kinderen het schaatsplezier weer meekrijgen is boven verwachting uitgekomen. (Foto: Margreet Nagtegaal)
Het was drie weken ijspret op de ijsbaan in Oudewater voor jong en oud. De droom van André Groen dat kinderen het schaatsplezier weer meekrijgen is boven verwachting uitgekomen. (Foto: Margreet Nagtegaal) Foto: Margreet Nagtegaal

IJsbaan in Oudewater overtreft alle verwachtingen

Algemeen 146 keer gelezen

Het gonst nog even na. Alle bijzondere verhalen over de geweldige tijd op de ijsbaan in Oudewater. Iedereen is enthousiast over wat zich drie weken lang op en rond de ijsbaan afspeelde. Initiatiefnemer en sponsor André Groen heeft zelf ook weinig woorden voor de overweldigende reacties. “Ik heb nog nooit zoiets moois meegemaakt.”

Oudewater - Bij de afsluiting op zondagmiddag spreekt hij nog even alle schaatsers en bezoekers toe. “Met weemoed in mijn hart sluit ik de ijsbaan. Maar wat heb ik genoten! En geloof me, in je eentje begin je niets al heb je nog zo’n dikke portemonnee.” Groen doelde hiermee op de grote groep van 130 vrijwilligers die het mogelijk hebben gemaakt. Groen kreeg kaartjes van kinderen die hem persoonlijk bedankten of hem na één week al vertelden dat ze nu goed konden schaatsen. Veel kinderen kwamen elke dag terug nadat ze de smaak te pakken hadden gekregen. Dat was ook de droom van Groen geweest. Maar ook de curlingcompetitie was fenomenaal. Elke avond streden de 66 teams fanatiek op de drie banen. Het publiek kwam in groten getale kijken. Uiteindelijk wonnen de Schoonvegers in een zinderende finale. Albert Griffioen, die in de groep de Glijers speelde, vertelt dat hij een heerlijke tijd heeft gehad op de ijsbaan. “Het was zo goed geregeld allemaal, ik snap niet dat dat kon. Zelfs de wc ‘s waren elke dag schoon!”
Ook zijn kinderen waren niet weg te slaan van de ijsbaan. De fluitketel staat als een trofee beurtelings bij de groepsleden te pronken. Dat de activiteiten op de ijsbaan al begonnen in de laatste week voor de kerstvakantie werd algemeen gewaardeerd. Alle schoolkinderen kregen een clinic waarin belangrijke schaatslessen al geleerd konden worden. Bij de uitleen van de schaatsen is iedereen ook dik tevreden. Op de laatste dag moeten ze voor het eerst soms nee verkopen vanwege de grote toeloop, maar eigenlijk is het drie weken lang druk geweest. Alle kinderen kregen gratis warme chocolademelk en snoep of een stukje kaas. Allemaal gesponsord door Oudewaterse bedrijven. De EHBO-koffer bleef grotendeels dicht, op een enkel ongelukje na. Eén keer werd een kind over zijn handen geschaatst en moest hij voor behandeling even naar het ziekenhuis. Een ijsmeester wijst naar een voorbij schaatsend kind “Kijk die rode wangetjes!” Bezoekers kwamen soms van buiten Oudewater op het gratis schaatsen af. Maar ook een Syrische familie waagde zich voor het eerst op de schaats. “Dat willen we ook proberen.” De droom van André Groen dat kinderen het schaatsplezier weer meekrijgen is boven verwachting uitgekomen.
Er zijn wel veel verloren voorwerpen achtergebleven. Mail naar rvanzso@hotmail.com

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 20 uur geleden
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10
Afbeelding
Overval op woning in Lopik blijkt poging tot oplichting update 25 mrt, 16:46
• Overhandiging van de cheque door Wob Scholtens, voorzitter van BCM aan Marjon de Jong van 't Bakkershuis
Succesvolle bridgeactie voor Bakkershuis Montfoort Nieuws 25 mrt, 16:00