Gert Blokland heeft sinds december tien panelen van 1-2 meter op het dak liggen van zijn huis aan de Korte Havenstraat en is erg tevreden.
Gert Blokland heeft sinds december tien panelen van 1-2 meter op het dak liggen van zijn huis aan de Korte Havenstraat en is erg tevreden. "Ik hikte aan tegen alle regels die er zijn voor monumentale panden." (Foto: Gert Blokland) Foto: Gert Blokland

Zonnepanelen ook in oude stadskern

Algemeen 130 keer gelezen

Om zonnepanelen op je dak te leggen is soms een heel traject nodig. Dat ondervond ook Gert Blokland die in het oude centrum van Oudewater woont. “Ik hikte aan tegen alle regels die er zijn voor monumentale panden.”

Oudewater - Hij ondervond dat er allerlei regels zijn die het oude stadsgezicht moeten beschermen. “De panelen mogen niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg en er was zelfs een regel dat ze ook niet vanuit de lucht te zien mogen zijn.’’ Dat maakte dat Blokland, die sinds 12 jaar in het oude centrum woont, wat een beschermd stadsgezicht is, de installatie steeds voor zich uit schoof. Door informatie op de Duurzame Markt Oudewater ging het balletje toch rollen. Via het Cultureel Erfgoed, gesprekken met Energie Oudewater en uiteindelijk ook met de gemeente, bleek het toch mogelijk om zonnepanelen op het dak te leggen van zijn monumentale huis. Zijn platte dak bleek prima geschikt. “Het is zorgvuldig gedaan en bijna niet zichtbaar.”
Een rijksambtenaar voor rijksmonumenten en een vertegenwoordiger van de Welstandscommissie kijken of de panelen volgens de voorschriften geplaatst worden. Aan de panelen zelf worden allerlei kwaliteitseisen gesteld. Op dit moment zijn alleen zwarte panelen met een zwart frame toegestaan. Maar voor de toekomst worden dat misschien wel rode panelen. De ontwikkelingen daarvan gaan steeds verder.
Gert Blokland heeft sinds december tien panelen van 1-2 meter op het dak liggen van zijn huis aan de Korte Havenstraat en is erg tevreden. “Ze liggen oost-west tegenover elkaar in een hoek van 13 graden. Dat is een goede keus geweest.”
Inmiddels is er door alle aandacht voor duurzame energie bij de gemeente meer mogelijk.
Voorlichting vanuit Energie Oudewater heeft geholpen om door te zetten en in goed overleg met de gemeente bleek meer mogelijk dan aanvankelijk werd gedacht. Inmiddels zijn er in de oude binnenstad al drie vergunningen afgegeven. Gert weet dat er zelfs nu een aanvraag loopt voor zonnepanelen op een schuin dak. “Als het maar in goed overleg met de gemeente gaat. Anders wordt het een rommeltje op onze daken.”
Henk Brouwer van Energie Oudewater is blij dat ze door goede informatie en opgedane kennis veel inwoners een stapje verder kunnen helpen in de mogelijkheden van duurzaamheid. “We zijn een club van gemotiveerde mensen die op zoek gaan naar mogelijkheden.”
Het wachten is nu op de zon,” zegt Gert Blokland lachend. Hij kan op zijn pc zien wat zijn zonnepanelen opleveren. En zelfs in de donkere wintermaanden valt de opbrengst niet tegen. “Ik kon zelfs al één kWh terugleveren!’’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 20 uur geleden
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 21 uur geleden
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37
Afbeelding
Donaties maken AED op scoutingclubgebouw in IJsselstein mogelijk Nieuws 17 apr, 11:17
Afbeelding
PvdA IJsselstein wil een solidariteitsfonds voor basisscholen Nieuws 17 apr, 10:13