Afbeelding

Foei!

Algemeen 102 keer gelezen

Een lezer van mijn columns noemt mij eens een ‘rechtse Maarten van Rossem’. Een half compliment, want Van Rossem is geestig en erudiet, al heeft hij niet zo vaak gelijk als ik. Maar rechts? Correctie: ondanks mijn sympathie voor enkele IJsselsteinse VVD-raadsleden ben ik geen VVD-fanaat.

Voorbeeld: de VVD is tegen hondenbelasting. Ik wil juist met hogere hondenbelasting het bezit van die harige, kwijlende huisvrienden ontmoedigen. De VVD wil wél hogere boetes op hondenpoep. Geloof me: áls een BOA al ooit een gespierde Tokkie met een valse vechthond zou betrappen, knijpt hij liever een oogje dicht en gaat hij risicoloos parkeerboetes uitschrijven.
Afkeer van honden - die ik al had voordat het konijntje van mijn dochter door een loslopende jachthond werd doodgebeten - is een opvatting die ik deel met onze moslim-medeburgers. Zij vinden honden onrein. En terecht. Wees eerlijk, als ik bij een kennismaking mijn neus tussen uw benen zou duwen om te ruiken, zou u mij laten arresteren, en gelijk heeft u. Waarom pikken we dit dan wel van honden? Omdat het geen mensen zijn maar dieren? Juist hondenliefhebbers vermenselijken hun viervoeters tot het absurde, getuige zinnetjes als: ‘Wat heeft het baasje nou gezegd? Foei!’ waarmee Fikkie wordt toegesproken. Ik voel plaatsvervangende schaamte als ik zo’n baasje geduldig zie wachten terwijl Fikkie in een onsmakelijke hurkhouding als een soort behaarde slagroomspuit een keutel produceert. Ik zou me nog minder schamen als ik daar zélf zat. En heus, honden zijn oerstom; als de postbode aanbelt bij de voordeur blaft Fikkie de hele buurt bij elkaar. Maar een kwaadwillende inbreker weet Fikkie moeiteloos te paaien met een biefstukje.
Tenslotte tóch een positief geluid: hulphonden hebben een heilzame uitwerking op getraumatiseerde veteranen, en blindengeleidehonden zijn hun gewicht in goud waard.

Rinus Verweij

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lopikse burgemeester De Graaf gaat weer op pad om Koninklijke onderscheidingen uit te reiken Nieuws 18 apr, 13:01
Afbeelding
Lopikse raad behandelt subsidie politieke partijen (nog) niet Nieuws 18 apr, 11:33
Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 apr, 11:30
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37