KIES-coach Quirina Wissink vindt dat kinderen moeten weten dat zij ergens veilig terecht kunnen. "Veel kinderen uiten niet hoe zij zich echt over de scheiding van hun ouders voelen.'' (Foto: Paul van den Dungen)
KIES-coach Quirina Wissink vindt dat kinderen moeten weten dat zij ergens veilig terecht kunnen. "Veel kinderen uiten niet hoe zij zich echt over de scheiding van hun ouders voelen.'' (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: Paul van den Dungen)

KIES voor kinderen in een echtscheidingssituatie

  •   keer gelezen

Een scheiding betekent voor kinderen, afscheid nemen van alles wat veilig en vertrouwd is. Ook moeten zij leren omgaan met tal van nieuwe situaties, maar hoe doe je dat?


Montfoort - KIES, dat staat voor Kinderen In Echtscheidings Situatie, is een speciaal in 2005 voor kinderen ontwikkeld programma. Bij de totstandkoming van dit programma is er uitgebreid onderzoek gedaan, waarin ook de Universiteit Utrecht heeft geparticipeerd. Quirina Wissink is moeder van de 8-jarige Joep, leerkracht in het basisonderwijs, kindercoach en ook KIES-coach. Dat laatste houdt in dat zij kinderen begeleid die met een echtscheidingssituatie te maken hebben. Hoewel het Jeugdteam Montfoort dit jaar middelen heeft vrij gemaakt om kinderen met gescheiden ouders een plek aan te bieden in een zogenaamde KIES-groep, is volgens haar toch gebleken dat KIES in Montfoort en Linschoten niet zo bekend is. Ouders denken al snel “Dat heeft mijn kind niet nodig” of “Het gaat wel goed met mijn kind.” KIES-coach Quirina Wissink: “Veel kinderen uiten niet hoe zij zich echt over de scheiding van hun ouders voelen. Er verandert zoveel, terwijl hun hele bekende en veilige basis onder hen wordt weggeslagen. Zij houden zich groot om hun vader en moeder niet nog verdrietiger te maken of lastig te vallen, want papa en mama hebben al genoeg aan hun hoofd.” In eerste instantie was het de bedoeling om KIES op school aan te bieden, maar at gaf financieel en organisatorisch teveel bezwaren.

KIES biedt de kinderen een acht weken durend programma waarin thema’s als vertrouwen, gevoelens onderkennen, loslaten en omgaan met afscheid, aan de orde komen. Het geeft het kind de ruimte om zich te leren uiten en waarin het zijn emoties kwijt kan. Zowel vooraf als achteraf worden de ouders uitgebreid geïnformeerd over programma. Na de acht weken is er met de ouders een evaluatie. “Eigenlijk zou ieder kind van gescheiden ouders dit programma moeten volgen.Juist de kinderen waarvan de ouders vinden dat ze er weinig last van hebben”, aldus Quirina Wissink.

Een creatieve spel- en praatgroep voor kinderen van 8 tot 12 jaar, waarin zij begeleid worden bij de verwerking van de scheiding van hun ouders. Omdat de gemeente Montfoort via het Jeugdteam de plekken in de KIES-groep beschikbaar stelt en voor haar rekening neemt is dat een zorg minder voor de ouders. Aanmelden kan per mail naar info@jeugdteammontfoort.nl of via tel. 06-27056153.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten