Molenaarszoon Jaap en zijn Wendy, twee karakters in De Gelaarsde Poes.  De spelers en hun regisseur Rob Wielenga hebben enkele maanden hard gewerkt aan deze voorstelling. (Foto: Essential Productions)
Molenaarszoon Jaap en zijn Wendy, twee karakters in De Gelaarsde Poes. De spelers en hun regisseur Rob Wielenga hebben enkele maanden hard gewerkt aan deze voorstelling. (Foto: Essential Productions) Foto: Essential Productions

Jan Claussen speelt De Gelaarsde Poes

Algemeen 164 keer gelezen

Toneelvereniging Jan Claussen speelt vrijdagavond 9 maart haar jaarlijkse familievoorstelling. Deze keer met de titel: De Gelaarsde Poes. Het is een eigentijdse en hilarische musical met leuke teksten op de liedjes van onder anderen Michael Jackson. Een voorstelling ook met een mooie boodschap die in het laatste lied wordt verwoord met: ‘Kijk niet naar een ander, wees blij met jezelf’.

Linschoten - Je wilt het niet, maar toch betrap je je er soms op dat je afgunstig over de schutting kijkt naar die mooie nieuwe auto van de buurman. Of je bent jaloers op de promotie die je vriend heeft gemaakt. Dan probeer je misschien op allerlei manieren om zelf ook dat “geluk” te krijgen. Je koopt een staatslot, of je solliciteert naar een baan boven je macht. Maar of deze oplossingen je gelukkiger maken? Ook in de voorstelling van Jan Claussen worstelen de karakters met dit thema.

Jaap, een arme molenaarszoon, besluit na de dood van zijn vader het geluk te zoeken. Er is voor hem geen toekomst bij de molen, want alle bezittingen gaan naar zijn broers. Voor Jaap is er alleen de poes met al zijn vlooien. Vol goede moed gaan ze op pad. Het geluk lijkt aan hun kant te zijn als ze een fee redden van de verdrinkingsdood. Als de fee vraagt waarmee ze hen kan belonen, grapt Jaap: ‘Nou het zou leuk zijn als de poes kan praten. Dan kunnen we samen kletsen.’ En met een toverspreuk komt de wens uit. De poes blijkt een inventief karakter, die het ook een beetje hoog in de bol heeft. Hij bedenkt allerlei plannetjes om zijn meester te laten klimmen op de maatschappelijke ladder en windt iedereen om zijn vinger, zelfs de koning. Maar al dit gedraai en gelieg maken Jaap niet gelukkiger.

De spelers en regisseur Rob Wielenga hebben enkele maanden hard gewerkt aan deze voorstelling. Er zijn weer mooie decors gemaakt, er is prachtige kleding verzameld en de grimegroep tovert de spelers om tot sprekende karakters. ‘s Morgens en ‘s middags spelen ze voor meer dan driehonderd schoolkinderen en ‘s avonds kan iedereen, jong en oud, de voorstelling bezoeken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37