De cast van Twee Punt Oh.
De cast van Twee Punt Oh. Foto: Theaterstichting Kwibus

Kwibus brengt intrigerend toneel over mens versus computer

Algemeen 421 keer gelezen

Melanie is plotseling weduwe geworden. Haar man, softwarepionier Elliot Leeds, is met zijn privévliegtuig in zee gestort. Een paar maanden na zijn overlijden krijgt ze een envelop met een disc die ze in de computer moet laden. Ze maakt kennis met een nieuwe Elliot, ‘Elliot 2.0’, die via kunstmatige intelligentie kan praten en denken. Die nieuwe Elliot wil zijn eigen bedrijf weer gaan runnen. Is hij mens of computer? Theaterstichting Kwibus brengt dit toneelstuk Twee Punt Oh in april op de planken.

Two Point Oh is geschreven door de Amerikaanse toneelschrijver Jeffrey Jackson en ging in 2010 in première. Piet de Bruin en Wilbert van Es vertaalden de voorstelling naar het Nederlands. Naast ‘gewone’ rollen is een grote rol in dit stuk weggelegd voor de techniek: hoofdpersoon Elliot speelt wel live, maar niet op het toneel. Hij staat voor een camera.

Kevin Berkhof, een van de technici van Kwibus: “Door middel van projectie zien we Elliot terug komen op het toneel. Dit beeld wordt op dat moment opgenomen op een andere locatie. Zowel beeld als geluid moet over en weer gaan, aangezien de acteur die Elliot speelt ook moet weten wat er op het toneel gebeurt. Daarnaast worden er nog allemaal beeldeffecten toegepast om zo echt mogelijk te laten lijken alsof hij echt kunstmatig is.”

Roland Rodenburg, die ‘de geest’ van Elliot speelt: “Een uitdaging, omdat ik niet lijfelijk op het toneel aanwezig ben. Toch maakt het publiek kennis met de essentie van wie ik ben, namelijk mijn geest, mijn brein, aangevuld met kunstmatige intelligentie. Controversieel en stof tot nadenken.”

Ook Janneke Lippus, die de weduwe van Elliot speelt, is gefascineerd door de thematiek: “Kun je een echte relatie hebben met een app? Wat ik fascinerend vind is de vraag of iemand wel echt dood is als diegene, hoewel vanaf een scherm, de draad van zijn leven met zijn geliefden weer oppakt. Is iemands lijfelijke aanwezigheid een vereiste voor ‘in leven zijn’?”

De regie is in handen van Piet de Bruin en Aukje Kranen. Aukje: “Het stuk is zeer actueel. Geen enkele technologische ontwikkeling is meer ondenkbaar. Dus waarom kun je niet digitaal voortleven, nadat je bent neergestort met je vliegtuig? Als de software maar goed genoeg is ontwikkeld, is de echte persoon niet meer van computer te onderscheiden. Dan kun je voor eeuwig leven. Of is er toch een onderscheid? Het stuk laat je hier over nadenken.”

Kwibus speelt Twee Punt Oh vier keer in Theater Pantalone. Op zaterdagavond 7 april is de inspeler (entree negen euro). De andere voorstellingen zijn op zaterdagavond 14, zaterdagavond 21 en zondagmiddag 22 april (entree twaalf euro). Reserveren kan via de site van het theater, www.theaterpantalone.nl en via Uit in IJsselstein.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 5 uur geleden
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 6 uur geleden
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 15 uur geleden
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37
Afbeelding
Donaties maken AED op scoutingclubgebouw in IJsselstein mogelijk Nieuws 17 apr, 11:17
Afbeelding
PvdA IJsselstein wil een solidariteitsfonds voor basisscholen Nieuws 17 apr, 10:13