Peter den Hertog van de Geschiedkundige vereniging Oudewater bij het portret van Arminius, zoals te zien is in de nieuwe expositie in het Stadsmuseum Oudewater. (Foto: Margreet Nagtegaal)
Peter den Hertog van de Geschiedkundige vereniging Oudewater bij het portret van Arminius, zoals te zien is in de nieuwe expositie in het Stadsmuseum Oudewater. (Foto: Margreet Nagtegaal) Foto: Margreet Nagtegaal

Expositie over Oudewater in roerige tijden

Algemeen 117 keer gelezen

Opnieuw is het de Geschiedkundige Vereniging gelukt om een gevarieerde collectie samen te stellen rond de verschillende roerige tijden die Oudewater heeft gekend. Van bekende namen en gebeurtenissen worden allerlei attributen, tekeningen en afbeeldingen getoond die de moeite waard zijn om eens te bekijken.

Oudewater – In de middeleeuwen was Oudewater een rijke stad. Een stad die ook zelfbewust koos voor de kant van de opstand tegen de Spaanse overheersing. Die opstand zou acht decennia gaan duren: de Tachtigjarige Oorlog. Van die tijden van oorlog, verwoesting, herbouw en nieuw hervonden rijkdom geeft de tentoonstelling een intrigerend beeld. In de opnieuw geverfde vitrines zijn daarvan recente en spectaculaire vondsten te zien. De godsdiensttwisten van de 16e eeuw gingen ook Oudewater niet voorbij. Arminius, in Oudewater geboren, speelde een grote rol. Hij is in vol ornaat aanwezig op de tentoonstelling met zijn originele stoel. Er is een overzicht van de vele schuilkerken die in Oudewater ontstonden waar de aanhangers van het toen niet toegestane roomse geloof hun erediensten hielden. Ook van de Tweede Wereldoorlog en Oudewaterse verzetshelden zijn er verhalen, voorwerpen en foto’s . Natuurlijk ontbreken schilderijen en schetsen van de Oudewaterse moord niet. Dat was mogelijk de meest dramatische gebeurtenis die het stadje ten deel viel.
De tentoonstelling is veelzijdig en veelkleurig. In een vitrine zijn vondsten te zien die zijn gedaan bij de laatste restauratie van de al meer dan 125 jaar oude St. Franciscuskerk. Grappig en bijzonder. De tentoonstelling wordt verfraaid door werk van schilders van buitenaf die zich door het mooie Oudewater lieten inspireren, zoals Van Kaemmerer, Mijndert van den Berg, Henk van Leeuwen en A.J. de Zwart. De openingstijden zijn maandelijks op zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Raadpleeg het rooster via de toeristische kalender. Ook zondag 8 april is de tentoonstelling geopend. Tijdens de openingstijden van het museum is het hele Stadhuis te bezichtigen.

Met als titel “Oudewater in roerige tijden” presenteert de Geschiedkundige Vereniging Oudewater in het Stadsmuseum Oudewater een nieuwe tentoonstelling. De opening vindt plaats op zaterdag 7 april 2018 in het Stadhuis aan de Visbrug te Oudewater om 16.00 uur. Alle belangstellenden zijn van harte welkom. De toegang is gratis.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lopikse burgemeester De Graaf gaat weer op pad om Koninklijke onderscheidingen uit te reiken Nieuws 18 apr, 13:01
Afbeelding
Lopikse raad behandelt subsidie politieke partijen (nog) niet Nieuws 18 apr, 11:33
Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 apr, 11:30
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37