Anneke van den Hadelkamp en Grada Nederhof met pastor Spaan tijdens de bijzondere eucharistieviering aan het meer in Italië. ''Toen we daar in de voetsporen van Franciscus van Assisi traden, raakte zijn bijzondere manier van leven nog meer.
Anneke van den Hadelkamp en Grada Nederhof met pastor Spaan tijdens de bijzondere eucharistieviering aan het meer in Italië. ''Toen we daar in de voetsporen van Franciscus van Assisi traden, raakte zijn bijzondere manier van leven nog meer." (Foto: Anneke van den Hadelkamp)

Op pelgrimstocht in aanloop naar Pasen

Algemeen 358 keer gelezen

Een gevoel van verbondenheid. Een grote groep van 53 parochianen maakte vorig jaar de reis naar Italië. Thema was ‘In verscheidenheid verbonden’ en doelde op de verschillende parochies van Pax Christi in Woerden, Oudewater, Kamerik en Meije-Zegveld, die elk hun eigen identiteit hebben.

Oudewater - Uit Oudewater gingen Grada Nederhof en Anneke van den Hadelkamp mee met de pelgrimsreis. Ze vertellen hun verhaal nadat ze in afgelopen lijdenstijd ook hier meelopen met de pelgrimage van pastor Huub Spaan. Grada vertelt dat ze tien jaar geleden ook mee was naar Assisi en opnieuw hoopte dat ze door deze bijzondere reis geraakt zou worden. “Je trekt de hele dag met elkaar op en dat geeft een enorm gevoel van verbondenheid. Ieder heeft zo zijn rugzak in het leven en je ontdekt de kwetsbaarheid van jezelf en van elkaar.”
Anneke beaamt dat de stilte tijdens hun soms zware wandelingen haar bijzonder geraakt heeft. “Ik kon nooit zo goed stil zijn, maar ik heb daar geleerd om meer stil te staan bij mijn leven en echt te genieten van de natuur. Toen we daar letterlijk in de voetsporen van Franciscus van Assisi traden, raakte zijn bijzondere manier van leven nog meer.”
Beiden vertellen van een bijzonder moment waarop de groep op het eilandje Isola Maggiore heel eenvoudig met elkaar de eucharistie heeft gevierd. “Het was een zware wandeling. We keken uit over het water en zaten op een steen net zoals Franciscus ook gedaan heeft. Er werd gehuild en ieder deelde wat hem of haar bezighield. We kunnen er nog jaren over praten, zo bijzonder was dat.”
Na afloop van de reis is er tussen de parochies meer betrokkenheid ontstaan en het pelgrimeren in de vastentijd versterkt het geloof van jong en oud omdat ook de scholen meedoen. “Pasen symboliseert veel van je eigen leven. Iedereen sterft een keer. Maar Pasen is weer een nieuw begin. Er is weer hoop,” zegt Grada. Anneke beaamt “Pasen is het feest van de opstanding”. Het pelgrimeren is voor beiden een manier geworden om stil te staan bij wat echt belangrijk is.

Ter gelegenheid van het 135-jarig bestaan van de Franciscuskerk en het 5-jarig jubileum van parochie Pax Christi ging in oktober 2017 een grote groep parochianen uit alle parochies naar de geboorteplaats van Franciscus van Assisi in Italië. In aanloop naar Pasen is het mooi om de verhalen over het pelgrimeren toen en nu te horen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein zoekt trainers Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Jong en oud hebben veel plezier met het maken van paasstukjes Nieuws 27 mrt, 18:17
Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 27 mrt, 16:41
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10