Dankzij een anonieme gulle stelde VFIJ met Logica een boekenpakket samen voor elke basisschool, het Cals College en De Baanbreker, als blijvende herinnering aan het tiende Vrijheidsfestival. (Foto: Lysette Verwegen)
Dankzij een anonieme gulle stelde VFIJ met Logica een boekenpakket samen voor elke basisschool, het Cals College en De Baanbreker, als blijvende herinnering aan het tiende Vrijheidsfestival. (Foto: Lysette Verwegen) Foto: Lysette Verwegen

Tiende Vrijheidsfestival voor jongeren staat stil bij verzet

Algemeen 261 keer gelezen

Volgende week begint voor alle leerlingen uit groep 7/8 en de brugklas de tiende editie van het IJsselsteinse Vrijheidsfestival (VFIJ). Vaste onderdelen zijn de tentoonstelling in het stadhuis van kunstwerken gemaakt door de leerlingen en de theatershow. Dit jaar is er ook een blijvende herinnering: er wordt een pakket van 540 boeken over de scholen verdeeld.

IJSSELSTEIN - De gesponsorde herinnering aan het eerste lustrum ligt nog steeds rond de Nicolaaskerk aan het Kronenburgplantsoen: de Route naar vrijheid - tegels met een kunstwerk van elke school - die eindigt bij het verzetsmonument. Dankzij een anonieme gulle gever levert het tweede lustrum een blijvende herinnering per school op; jeugdboeken met verhalen over oorlog, de nasleep ervan en hedendaagse problematiek, zoals: wraak en keuzes die er zijn. “Een boost voor de schoolbibliotheek”, vinden bestuursleden Corien Rietveld en Boudewijn Simons, die op elk boek een VFIJ-sticker plakken. “Het VFIJ startte 10 jaar geleden, gesteund door burgemeester Van den Brink, die zijn enthousiasme doorgaf aan zijn opvolgers.” De subsidie werd stilzwijgend verlengd, maar is niet meer toereikend. “We zijn blij met de anonieme gift, want de bewustwording van vrijheid is voor jongeren heel belangrijk.”
Het VFIJ staat niet alleen stil bij oorlog. “We leggen niet de nadruk op de Tweede Wereldoorlog en zware verhalen, maar vooral op vrijheid in alle vormen. Tien jaar geleden was er weinig voor kinderen; herdenken was vooral voor ouderen. We leggen nu, in navolging van Het Comité 4 en 5 mei, nadruk op Vrijheid geef je door. Dit jaar met als thema: ‘Jaar van verzet’. We zetten kinderen op een luchtige manier aan het denken over de bijzondere en kwetsbare vrijheid in alle opzichten. Vrijheid gaat niet alleen over oorlog en over 4 en 5 mei. Het gaat over de vrijheid van meningsuiting, een dak boven je hoofd, voldoende voeding, school, spelen, zorg en bescherming. Het nieuws over geweld, angst, aanslagen en onderdrukking lijkt ver weg, maar het gaat ook om kleine dingen. In de straat, thuis, op school en de sportvelden komt ook narigheid voor. Dan is het goed om het mooie te zien: de hulp, verzet en acties door jong en oud. Iedereen kan het verschil maken. Wie weet wat vrijheid is, geeft vrijheid door.”

Vrijdag opent burgemeester Van Domburg de tentoonstelling in het stadhuis. Van de kunstwerken wordt een knikkerpotje of kunstwerk voor school gemaakt. De leerlingen wonen op 9 april in Fulcotheater de voorstelling bij en de scholen ontvangen de boeken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws gisteren
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10
Afbeelding
Overval op woning in Lopik blijkt poging tot oplichting update 25 mrt, 16:46
• Overhandiging van de cheque door Wob Scholtens, voorzitter van BCM aan Marjon de Jong van 't Bakkershuis
Succesvolle bridgeactie voor Bakkershuis Montfoort Nieuws 25 mrt, 16:00