Afbeelding

De juiste zomertijd

Algemeen 130 keer gelezen

We leven al weer een aantal weken in de zomertijd, maar heus: ik heb er nog steeds moeite mee. Ik kan me nog goed herinneren hoe gestructureerd het leven was voordat onder Europese druk dit onzalige klok verzetten werd afgedwongen in 1977, toch alweer lang geleden. Het enige voordeel ervan vond ik dat je zonder je blauw te betalen aan een vliegreis naar de USA je toch een jetlag kon veroorloven. Ik ga er tenminste van uit dat een jetlag vooral een luxe probleem is, maar ja... alleen de lasten en niet de lusten van een trans-Atlantische trip, daar word je toch niet blij van.

En nu we het tóch hebben over tijdverschillen en klokken verzetten: het torenuurwerk van de oude Nicolaaskerk staat al maandenlang stil, met het risico dat mijn bioritme dat toch al zo lijdt onder de zomertijd nóg verder ontregeld raakt. Het zou natuurlijk het beste zijn als het uurwerk zo snel mogelijk wordt gerepareerd, maar teneinde de schade aan mijn gestel zo veel mogelijk te beperken zou ik het volgende willen voorstellen: iedereen weet dat een klok die geheel stil staat twee keer per etmaal de juiste tijd aangeeft. Nu staan door een gelukkig toeval drie van de vier wijzerplaten van de kerktoren op verschillende tijdstippen. Daardoor geeft de toren niet twee keer, maar liefst zés keer per etmaal de juiste tijd aan.
Ik zou het een goed idee vinden als van één van de twee wijzerplaten die nu nog de zelfde tijd aanwijzen de wijzers ook worden verzet, zodat de vier wijzerplaten elk een andere tijd aanwijzen. Daardoor wordt het maximale aantal van acht keer per etmaal de correcte tijd aanwijzen gehaald. Mijns inziens is dat de meest acceptabele noodoplossing zolang het torenuurwerk niet gereviseerd is.

Overigens hoop ik dat na de reparatie de klok wél gelijk wordt gezet, want als hij voor of achter loopt geeft hij helemaal niet meer de juiste tijd aan. Dan geniet acht keer per etmaal toch nog mijn voorkeur. Hopelijk was dit pleidooi een beetje te volgen...

Rinus Verweij

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lopikse burgemeester De Graaf gaat weer op pad om Koninklijke onderscheidingen uit te reiken Nieuws 18 apr, 13:01
Afbeelding
Lopikse raad behandelt subsidie politieke partijen (nog) niet Nieuws 18 apr, 11:33
Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 apr, 11:30
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37