Deelnemers aan de wekelijkse CA-groep in Xperience in IJsselstein weten dat hun privacy en anonimiteit goed wordt gewaarborgd. (Foto: Lysette Verwegen)
Deelnemers aan de wekelijkse CA-groep in Xperience in IJsselstein weten dat hun privacy en anonimiteit goed wordt gewaarborgd. (Foto: Lysette Verwegen) Foto: Lysette Verwegen

IJsselsteinse zelfhulpgroep voor wie écht wil afkicken

Algemeen 320 keer gelezen

Het probleem van een verslaving is groter dan veel mensen weten. Want wanneer ben je verslaafd? ‘Ik gebruik alleen in het weekend’, ‘Mijn werk lijdt er niet onder’ of: ‘Het komt door problemen’. In de CA-zelfhulpgroepen weten de deelnemers beter. Net als Peter (41) die de IJsselsteinse groep begeleidt.

IJSSELSTEIN - Hij was 15 jaar verslaafd en klom uit een diep dal. “Op het randje heb ik voor mezelf gekozen”, vertelt hij. Eerdere afkickpogingen mislukten: “Ik probeerde het om de ‘verkeerde’ redenen: voor mijn ouders en later voor mijn echtgenote.” De derde keer lukte het wel: “In een kliniek in Amsterdam. Toen deed ik het echt voor mezelf.” Hij kwam door de kliniek in contact met Cocaïne Anonymous (CA), een programma van ex-verslaafden, die verslaafden - die clean willen worden - helpen. Het gaat niet alleen om verslavingen aan cocaïne, wiet en andere drugs, maar ook om alcoholverslaving. “De CA-groep is thuiskomen”, benadrukt hij. “Ik ontmoette er mensen met dezelfde problematiek als ik, die beginnend of langer afgekickt – in herstel – waren. In herstel? “Ja, want een verslaving is levenslang. Het was zo motiverend om te zien hoe zij hun relaties, sociale contacten en werk weer op orde hadden. Voor de ex-verslaafden is het tegelijk stimulerend om te zien hoe zij anderen kunnen motiveren. Net als ik nu.” Peter raakte door zijn verslaving een goede baan, huis, auto en zijn gezin kwijt. “Ik praat uit ervaring. Dat is de kracht van de CA-groepen: iedereen praat uit ervaring. Er is erkenning en herkenning.”
De CA-groep is voor verslaafden die écht willen afkicken: van gamen tot alcohol- of drugsgebruik. “Verslaving is een onzichtbare chronische ziekte.” Het stereotiepe beeld van de verlopen, armoedige, dakloze verslaafde gaat niet op. “Verslaving komt in alle lagen van de bevolking voor. Bij ‘gewone’ mensen met een geslaagd leven. Totdat het misgaat…” Volgens onderzoeken is tien procent van de Nederlanders verslaafd. “Het grootste deel onzichtbaar, door de ontkenning, het stigma en de gêne.” Verslaving is als suikerziekte: “Dat heb je levenslang en is te verbeteren door je leefgewoonten aan te passen en medicatie. Net als bij CA: met de Twaalf Stappen methode.”

De IJsselsteinse CA-groep komt op woensdagen van 20.00 tot 21.00 uur samen in Xperience aan het Teenschillerpad 2. De privacy en anonimiteit van de deelnemers wordt beschermd. Kijk voor informatie op www.ca-holland.org of bel met Peter: 06-58969809.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport gisteren
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50