Salomon en Alida Kijzer
Salomon en Alida Kijzer Foto: nvt

Het verdriet van de overgebleven familie Kijzer uit Montfoort

Algemeen 868 keer gelezen

Op bijgevoegde foto staan de joodse mensen Salomon Kijzer en zijn vrouw Alida Kijzer Waterman. Salomon is geboren in 1892 te Gouda. Op zijn veertiende jaar is hij met zijn ouders en broers en zusters verhuisd naar Montfoort. Ze woonde op de hoek Keizerstraat-Hoogstraat.

In 1925 trouwde Salomon met Alida. Uit dit huwlijk werden vijf kinderen geboren, vier kinderen leven nog in Israel. Salomon was een broer van de bij ouderen mensen wel bekende Jacob en Sientje Kijzer. Salomon en ook Alida waren zeer vooruitstrevende mensen. Salomon was erg actief in het verenigingsleven van Montfoort. In de jaren 30 was hij als voorzitter van Ons genoegen de drijvende kracht achter de wederopstanding van de fanfare. Hij zat in diverse besturen zoals de schietclub en de kaatsclub. Montfoort was in die jaren een gemeente die gedomineerd werd door met name de katholieken. In de jaren dertig heeft hij twee maal meegedaan aan de gemeenteraadsverkiezingen met een onafhankelijke lijst hij kwam helaas vier stemmen te kort om gekozen te worden. Het getuigd wel van lef om mee te doen en van daaruitproberen om iets te veranderen. Het gezin Kijzer verhuisde aan het eind van de jaren dertig naar Utrecht. De belangrijkste reden was omdat er in Montfoort geen openbare school was. Toen brak de oorlog uit en Salomon moest zich melden en is in Westerbork terecht gekomen. Hij is op transport gegaan en is in 1943 vermoord in midden-europa. Zijn vrouw Alida is met de kinderen beland in het Amsterdamse getto Asterdorp. Hier vandaan zijn ze op een nacht vertrokken en hebben ondergedoken gezeten. Het verzet heeft ze vervolgens naar Limburg gebracht. Gelukkig heeft Alida met de kinderen de oorlog overleefd. In 1956 is ze helaas in Jeruzalem veel te jong overleden. Jacob en Sientje Kijzer hadden de oorlog overleefd na een onderduik In Utrecht. Ze keerde terug naar Montfoort. Het merendeel van de familie Kijzer was echter vermoord. Dit wisten zij toen nog niet. Als je hier op terug kijkt kan je wel begrijpen dat deze mensen verscheurd waren van verdriet. Toch waren deze lieve mensen altijd opgewekt en hartelijk. Het zou de gemeente Montfoort en het 4-5 mei comite sieren om dit verdriet van de overige familie te gedenken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De gedecoreerden met hun partners en burgemeester Van Hartskamp.
Koninklijke onderscheidingen voor zes inwoners gemeente Montfoort Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 25 apr, 23:29
Afbeelding
Montfoort zet met beleidsplan integrale schuldhulpverlening in op 'grip op geld' houden Nieuws 25 apr, 14:56
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 08:50
• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 25 apr, 08:46
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10