Een deel van alle vrijwilligers die vele uren hebben gestoken in het bekleden van de kroonpoort met de bijeen verzamelde buxustakken. De kroonpoort moet het eerste lustrum van Koning Willem Alexander extra luister bijzetten.
Een deel van alle vrijwilligers die vele uren hebben gestoken in het bekleden van de kroonpoort met de bijeen verzamelde buxustakken. De kroonpoort moet het eerste lustrum van Koning Willem Alexander extra luister bijzetten. Foto: Janneke-Severs-Hilgeman

Kroonpoort teken van saamhorigheid

Algemeen 315 keer gelezen

Het eerste lustrum van Koning Willem Alexander nadert. Door de initiatiefnemers en makers van de Linschotense Kroonpoort in 2013 is overeengekomen dat de kroonpoort bij elk kroningslustrum wordt geplaatst.

Linschoten - De kroonpoort ter gelegenheid van de inhuldiging van Willem-Alexander was een burgerinitiatief. Het is een replica van de poort zoals die er 1948 stond ter ere van de inhuldiging van koningin Juliana. In dat jaar kreeg de kroonpoort een plaats op het plein bij het Wapen van Linschoten.
De staalconstructie waarop de kroon is bevestigd, is bekleed met kippengaas met daarover taxusgroen. Na een oproep in de herfst werd dat spontaan aangeboden, ook uit Montfoort en Nieuwegein. Het snoeien werd speciaal uitgesteld tot dit voorjaar. Vrijwilligers zijn in de avonduren druk bezig geweest met het de ‘bekleding’ van de draagzuilen. “Ik heb enorm genoten van de kroonpoort in 2013”, vertelt Corina Gouderjaan. “Het was een uniek exemplaar waarvan ik prachtige foto’s heb kunnen maken. Dat wordt weer flink genieten.”
Marianne de Kruif vindt dat deze ‘Koninklijke activiteit’ barst van nostalgie, saamhorigheid en dorpsgevoel. Leuk voor ons dat Linschoten extra mooi versierd wordt op Koningsdag en ook een beetje voor Willem-Alex natuurlijk.” Petra van den Heuvel snoeide haar taxus voor de poort en helpt als dat uitkomt met de bekleding. “Dit geeft een gevoel van saamhorigheid en dat is voor een leefgemeenschap heel belangrijk. Gelukkig is Linschoten hier heel sterk in.´´Paul Kooper knipt de taxustakken op maat. “Het is een mooi initiatief om die poort elke vijf jaar te plaatsen. Een hele operatie, maar je bent met z’n allen wel goed bezig”.
De kroon, leeuwen en wapens, in 2013 gemaakt door Roel Voorhof (†2017) en beschilderd door Wim Baars staan al klaar, net als de oranje handgemaakte bloemen naar idee van Annemiek van Wijngaarden (†2015). Het plan is om de ereboog mét sfeerverlichting ruim voor 27 april te plaatsen op de Raadhuisbrug. Hij blijft tot na Bevrijdingsdag.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 2 uur geleden
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 3 uur geleden
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 12 uur geleden
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws gisteren
Afbeelding
Donaties maken AED op scoutingclubgebouw in IJsselstein mogelijk Nieuws 17 apr, 11:17
Afbeelding
PvdA IJsselstein wil een solidariteitsfonds voor basisscholen Nieuws 17 apr, 10:13