Afbeelding

Spaar mee voor een BuurtAED

Algemeen 149 keer gelezen

Wekelijks worden gemiddeld 300 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Dat gebeurt in 70% van de gevallen thuis, en in veel gevallen onverwacht. Hulpdiensten doen er na een 112-melding tien minuten over om op de plek des onheils te komen. Zo gaan kostbare minuten verloren. Daarom moeten er in de buurt meer defibrilators (AED’s) komen. Zo worden er levens gered. De Hartstichting en Philips helpen mee om jouw buurt hartveiliger te maken en beginnen een inzamelactie op BuurtAED,nl

Als buren ben je er voor elkaar. Maar kun jij reanimeren als iemand in jouw straat een hartstilstand krijgt? En weet jij waar in jouw buurt de dichtstbijzijnde defibrillator (AED) hangt?

De kans op overleving is groter als er snel hulp komt, omstanders binnen de eerste minuten starten met reanimeren en daarbij een AED gebruiken. Maar die is niet altijd in de buurt of toegankelijk. Veel apparaten hangen op plekken die niet 24/7 bereikbaar zijn; in gebouwen die ‘s avonds of in het weekend gesloten zijn.

En dat terwijl elke minuut telt na een hartstilstand. “Reanimatie en het toedienen van een schok met een AED binnen zes minuten geeft de hoogste overlevingskans”, zegt David Smeekes, als arts verbonden aan de Hartstichting. “Die kans neemt iedere minuut met zo’n tien procent af.”

Omdat hulpdiensten gemiddeld tien minuten na de eerste 112-melding ter plaatse zijn, gaan kostbare minuten verloren. Om ervoor te zorgen dat slachtoffers overal in Nederland binnen zes minuten hulp krijgen, bouwt de Hartstichting aan een landelijk dekkend netwerk van burgerhulpverleners en AED’s. In totaal zijn er zo’n 30.000 openbare AED’s nodig. Door ze op te hangen in een buitenkast zijn ze altijd toegankelijk en beschikbaar. BuurtAED.nl, een initiatief van Philips en de Hartstichting, ondersteunt buurten bij het gezamenlijk aanschaffen van een Philips AED.

Wil jij jouw buurt ook hartveiliger maken? Doe mee en start een actie voor een Philips AED in jouw buurt. Via BuurtAED.nl kun je geld inzamelen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 2 uur geleden
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 10 uur geleden
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Donaties maken AED op scoutingclubgebouw in IJsselstein mogelijk Nieuws gisteren
Afbeelding
PvdA IJsselstein wil een solidariteitsfonds voor basisscholen Nieuws gisteren
• De huidige bestuursleden: Gerard Vendrig, Piet van Kats en Harry van Rooijen
Hoe mannenkoor St. Caecilia uit Cabauw opeens 100 jaar werd Nieuws 17 apr, 08:00
• Voorzitter Jeanette de Neijs
PSIJ adviseert gemeente en inwoners met vragen in sociaal domein Nieuws 16 apr, 18:00