De Belgische gasten kregen een rondleiding door de IJsselsteinse binnenstad van Bart Rietveld.
De Belgische gasten kregen een rondleiding door de IJsselsteinse binnenstad van Bart Rietveld. "We hebben zoveel gefotografeerd dat de wandeling behoorlijk uitliep", aldus een Herentalse fotograaf. (Foto: Ef Elf) Foto: Lysette Verwegen

Fotoclubs uit Herentals en IJsselstein verbroederen

Algemeen 68 keer gelezen

De jumelage tussen IJsselstein en Herentals bloeit. Naast de uitwisselingen tussen sportverenigingen, scholen en maatschappelijke organisaties was het afgelopen weekend de beurt aan de fotoclubs van de zustersteden.

IJSSELSTEIN - Fotoclub Ef Elf verwelkomde de Belgische fotoclubs met de klinkende namen: Anthony Koninklijke Fotoclub en Koninklijke Fotoclub Herentals. De toevoeging koninklijk krijgen clubs die 50 jaar bestaan. ‘De Anthony’ bestaat 52 jaar en ‘de Koninklijke’ al 76 jaar. En dat is een verschil tussen Ef Elf en de Herentalse clubs. Maar er zijn ook overeenkomsten. Alle clubs hebben rond de twintig leden. Voor de Anthony is dat een bewuste keus: “Zo komt iedereen aan bod”, terwijl de andere clubs openstaan voor ledenaanwas. Ballotage is er nergens: “Iedereen kan lid worden, van beginnend tot gevorderd fotograaf.” Want het belangrijkst is voor de clubs: “Gezelligheid en leren van elkaar. Vooral door beoordeling van gemaakte foto’s.”
Voor de foto’s van de ontmoeting was gekozen voor het thema: ‘Van boven naar beneden’. Dat leverde prachtige beelden op, waarbij in Herentals vooral trappartijen inspireerden: van trappen op de Herentalse Kruisberg tot trappenhuizen, een roltrap en een trap die in de lucht eindigt. Het riep bij de IJsselsteiners de vraag op of er was gefotoshopt. “Nee”, volgens de maker. “Het is een monument. We doen gekke dingen in België.” De creatief gemaakte foto’s zetten de Nederlanders meermalen op het verkeerde been. Ook de Herentalse foto’s van een poppenspeler op grote hoogte en een vrouw met rode pruik in het water oogstten bewondering, verwarring én complimenten.
De beoordelingen van de foto’s waren verschillend. “De Nederlanders kijken naar het verhaal in de foto, terwijl wij de nadruk leggen op de techniek”, aldus voorzitter Yvan Deville. Hij lacht: “Plezant dat Ef Elf ook Vlaamse inbreng heeft, daarmee doelend op Miek Borm, met Vlaamse roots lid van de IJsselsteins club.” Yvan Vandenbogaerde, zijn collega van de andere Belgische club voegt toe: “De Nederlanders bespreken met gevoel en verwoorden goed.” IJsselsteiner Hans Ketelaar genoot van de foto’s van kousen met ladders tot luchtweerspiegelingen in een plas: “Iedereen kijkt anders.”

Na de ontvangst door wethouder Doesburg maakten de gasten een stadswandeling. Na de lunch werden de themafoto’s van de fotoclubs bekeken. “Een fantastische dag”, volgens iedereen. De return in Herentals vindt plaats op 24 november.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Een zonnige Lentemarkt in Montfoort.
Zonnig shoppen op Montfoortse lentemarkt Nieuws gisteren
Afbeelding
Zomers dagje de boer op langs agrarische bedrijven Nieuws gisteren
• Een lange rij mensen neemt afscheid van Marcel Peters.
Afscheid van Marcel met mix van gevoelens Nieuws gisteren
• Een afscheidsfeestje in de IJsselhal.
Vives wint zijn laatste duel in de Topdivisie Sport 15 apr, 10:36
Afbeelding
Voortgang badmintoncompetitie BC Apollo Sport 15 apr, 09:13
Afbeelding
Montfoort SV'19 op degradatieplek, koploper VVIJ morst punten en ander voetbal Sport 15 apr, 09:07
• Auto beschadigd, inzittenden ongedeerd.
Auto met jonge kinderen in sloot bij Lopik 112 14 apr, 10:54
Afbeelding
Geslaagde Meet & Greet over recreatie, toerisme en streekproducten Nieuws 13 apr, 09:00