Warno Ruting, pianist, organist en koordirigent, organiseert in Linschoten weer een serie lunchconcerten.
Warno Ruting, pianist, organist en koordirigent, organiseert in Linschoten weer een serie lunchconcerten. Foto: Paul van den Dungen

Lunchconcerten om even te onthaasten

Algemeen 376 keer gelezen

In de Grote- of Sint Janskerk in Linschoten worden ook dit jaar weer lunchconcerten gegeven. Musici afkomstig uit alle delen van het land geven daar wekelijks op woensdag een inloopconcert. Evenals vorig jaar is deze concertreeks een initiatief van pianist, organist en koordirigent Warno Ruting.

Linschoten - De inmiddels 39-jarige Warno Ruting, geboren in Kediri op Oost Java (Indonesië), weet inmiddels dat zijn natuurlijke vader een theaterman was. Een wajangpoppenspeler, maar ook zanger en verteller. “Van hem heb ik mijn muzikale talenten. Familieomstandigheden waren er de oorzaak van dat ik al op jonge leeftijd werd geadopteerd en in Linschoten ben opgegroeid.”
Ruting begon op 6-jarige leeftijd met orgellessen bij Koos Damman aan de Streekmuziekschool Woerden. Hij is onder andere dirigent van het koor Shining in Bergschenhoek, koor De Lofstem uit Hoevelaken en het projectkoor Musica Pro Deo in Meerkerk. Vanuit Linschoten geeft hij orgel- en pianolessen aan leerlingen uit Linschoten, Woerden, Zegveld, Oudewater en Montfoort.

Warno Ruting leidt zelf de concerten in en vertelt samen met de musici iets over de componisten en de gespeelde werken. “Het is geen moeilijk te beluisteren muziek, want naast Bach, Bizet en Händel is er bijvoorbeeld ook muziek uit de musical Chess, of het mooie nummer ‘You raise me up’. Warno: “De concerten duren ongeveer drie kwartier en worden in een kerkgebouw uitgevoerd. Maar dat had net zo goed op een andere sfeervolle locatie kunnen zijn. De akoestiek is er geweldig en je kunt er even bij onthaasten terwijl het in deze zomermaanden qua temperatuur ook nog eens goed toeven is.” De muzikanten komen uit zijn eigen netwerk. Iedere musicus heeft zo zijn of haar eigen karaktertrekken en intonatie. “Dat maakt deze serie ook zo bijzonder” zegt Ruting, die ook de vaste organist van deze kerk is. Soms is de ‘zaal’ vol, maar dat is niet altijd het geval. En vind je het concert helemaal niets, dan kun je zo de deur weer uitlopen. Na afloop kan, onder het genot van een kopje koffie of thee, nog worden nagepraat.

Tot en met 5 september is er elke woensdagmiddag om 12.15 uur een lunchconcert in de Grote- of Sint Janskerk. Ook op zaterdag 8 september, landelijke Open Monumentendag is er nog een concert. De entree is gratis; een donatie aan de musici is welkom.

Op 15 augustus: Marion Teeuw, vocaliste en Jan Peter Teeuw, piano/orgel.
Op 22 augustus: Kate Kang, piano en Bianca de Vrind, dwarslfuit
Op 29 augustus: Maarten Boogaard, piano.
Op 5 september: Georg Reijnders, gitaar en Astrid Reijnders, cello.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein zoekt trainers Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Jong en oud hebben veel plezier met het maken van paasstukjes Nieuws 27 mrt, 18:17
Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 27 mrt, 16:41
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10