Afbeelding
Foto: Shutterstock

Nieuwe Montfoortse coalitie wil aanpakken

Algemeen 59 keer gelezen

Montfoort - De bibliotheken terug in Montfoort en Linschoten, restafval om de week ophalen en winkels open op zondag. Het zijn een paar opvallende punten waarmee de nieuwe coalitie van VVD, Progressief Akkoord en Inwonersbelangen de gemeente Montfoort op de kaart willen zetten als een  levendige, vooruitstrevende gemeente met een goede dienstverlening. De beoogde drie wethouders komen vanwege hun ervaring en bestuurskracht van buiten de gemeente.

De partijen hebben de afgelopen weken onder voorzitterschap van (in)formateur Ria Driesse onderhandeld en overeenstemming bereikt over een akkoord op hoofdlijnen, genaamd: ‘En nu aanpakken! Montfoort weer op de kaart’. VVD Montfoort, Progressief Akkoord en Inwonersbelangen Montfoort-Linschoten bereikten een inhoudelijk akkoord op hoofdlijnen en vormen een coalitie voor de komende raadsperiode. Elke coalitiepartij levert een wethouder. 

De nieuwe coalitie heeft de ambitie om Montfoort weer op de kaart te zetten als een levendige, vooruitstrevende gemeente met een goede dienstverlening. In het akkoord is onder meer afgesproken dat de binnenstad van Montfoort wordt heringericht, dat de bibliotheek terugkomt in Montfoort en Linschoten, dat het restafval weer elke twee weken wordt opgehaald en dat ondernemers op zondag open mogen. De openbare ruimte gaat beter worden onderhouden en er komt eindelijk duidelijkheid over De Vaart in Linschoten. De coalitiepartijen willen woningen bouwen op inbreidingslocaties maar onderzoeken ook opties om buiten de rode contouren te kunnen bouwen. Ook de energietransitie en verduurzaming van woningen heeft de aandacht.

Volgens de drie partijen doet de recht aan de verkiezingsuitslag: VVD en Progressief Akkoord wonnen beide een zetel en met Inwonersbelangen is ook de stem op een lokale partij vertegenwoordigd. Samenwerken en aanpakken zijn de komende vier jaar voor de coalitie sleutelwoorden. De coalitie streeft naar een open en transparant bestuur waarin overheid en samenleving steeds meer samen optrekken. De partijen hebben daarom bewust gekozen voor een akkoord op hoofdlijnen, zodat open dialoog met alle raadsfracties en inwoners mogelijk wordt.

De ontvlechting van de ambtelijke organisatie UW samenwerking, de zoektocht naar nieuwe vormen van samenwerking en het verbeteren van de financiële situatie van de gemeente vormen een grote uitdaging, die volgens de partijen bestuurlijke stabiliteit en extra bestuurskracht vraagt.  Een van de resultaten van dit akkoord is dan ook dat ervaren bestuurders als wethouder worden benoemd, van iedere coalitiepartij één. De wethouders krijgen in totaal een aanstelling van 2,8 FTE.

Alle betrokken partijen hebben hun kandidaat buiten de gemeente gevonden. Twee daarvan hebben wethouderservaring. De wethouders die de coalitiepartijen voor benoeming hebben voorgedragen zijn Ivo ten Hagen (VVD), wethouder van onder meer Woerden. Jocko Rensen (Progressief Akkoord), wethouder van Houten, en Herman van Wiggen (Inwonersbelangen) uit Nieuwegein.

Het hoofdlijnenakkoord wordt aan de raad toegezonden. Donderdag 31 mei wordt tijdens een extra raadsvergadering verantwoording aan de raad afgelegd over het onderhandelingsproces. Alle fracties krijgen de gelegenheid om informatieve vragen te stellen en/of suggesties te doen over het akkoord. Ook de benoeming van de wethouders staat op de agenda. De raadsfracties krijgen eerder al de gelegenheid om met de beoogde wethouders kennis te maken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Provincie Utrecht werkt als aandeelhouder mee aan oplossingen overvol elektriciteitsnet Nieuws gisteren
Afbeelding
Werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein zoekt trainers Nieuws 28 mrt, 07:09
Afbeelding
Jong en oud hebben veel plezier met het maken van paasstukjes Nieuws 27 mrt, 18:17
Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 27 mrt, 16:41
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10