Afbeelding

Rembrandt of Don Quichot?

Algemeen 112 keer gelezen

In Zandvoort maakt men zich druk over energieparken, die in de Noordzee gebouwd gaan worden. Want windmolens die energie opwekken vervuilen de horizon. Als je daar ‘s avonds naar de ondergaande zon kijkt, zie je niet meer de vlakke waterlijn met enkele schepen, maar zie je aan de horizon storende windmolenparken. In IJsselstein wil men het vlakke polderlandschap in al zijn glorie behouden, want zelfs mensen die het beste met wereld voor hebben, zijn tegen windmolens in de buurt: ‘Not in my backyard’.

Het doet me denken aan de weerstand tegen de eerste spoorlijn. De trein vond men gevaarlijk, omdat hij harder dan 30 kilometer per uur reed. Dieren zouden vermorzeld worden en bovendien was zo’n spoorlijn dwars door het landschap een lelijk gezicht. Natuurlijk hadden de strijders tegen de trein gelijk, maar zijn we nog steeds tegen de trein en tegen de hoogspanningsmasten, die ons van elektriciteit voorzien?
In de polder Rijnenburg willen mensen met elkaar een groot energiepark bouwen met hoge windmolens: Rijne-Energie. De molens roepen weerstand op. Misschien wel vergelijkbaar met Rembrandt, die weigerde om ‘de lelijke molens’ uit zijn tijd te schilderen, omdat ze de horizon bedierven. Wat Rembrandt vast niet had verwacht, is dat die oude molens nu als cultureel erfgoed beschermd worden. En dan was er Don Quichot; een naïeve, maar nobele ridder. Hij had het beste met de wereld voor en wilde samen met zijn knecht Sancho Panza de wereld redden.
 

Toen hij een rij reuzen op zijn pad dacht aan te treffen, gaf hij zijn paard de sporen en trok ten strijde. Maar zijn lans werd vermorzeld toen hij de arm van de reus doorboorde. De molenwiek bleek heel wat sterker dan zijn lans.
Zou Don Quichot ook tegen de windmolens van Rijne-Energie ten strijde zijn getrokken? Ik denk het niet, want hij dacht tegen levensbedreigende reuzen te vechten. Rembrandt wilde de wereld mooi houden. Denk ik aan Rijne-Energie, dan voel ik mij meer verbonden met Don Quichot dan met Rembrandt.

Henk Lindeman / klimaatneutraalijsselstein.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14