Helma Hoogendoorn (li) en Rineke Bode steken graag de handen uit de mouwen, straks ook in de moestuin van het project  in Burkina Faso. (Foto: Margreet Nagtegaal)
Helma Hoogendoorn (li) en Rineke Bode steken graag de handen uit de mouwen, straks ook in de moestuin van het project in Burkina Faso. (Foto: Margreet Nagtegaal) Foto: Margreet Nagtegaal

Straks hard aan het werk in Burkina Faso

Algemeen 137 keer gelezen

In april 2017 ontstond het plan in de PGO om met een groep volwassenen een werkvakantie te gaan organiseren. Via de organisatie Samenwerkvakanties werd een geschikt project gezocht.

Oudewater – Ze kwamen terecht bij een project in Burkina Faso waar 200 oudere vrouwen worden opgevangen omdat ze beschuldigt worden van hekserij en toverij en daarom verstoten werden uit de gemeenschap. Helma Hoogendoorn en Rineke Bode vertellen over deze bijzondere reis. “Dit past natuurlijk goed bij Oudewater. Het feit dat het daar nog speelt is heel erg.” De religies zijn voornamelijk islamitisch of inheems. “Vrouwen en soms ook mannen worden zomaar beschuldigd van hekserij als er iets ergs gebeurd. Ze zoeken dan een zondebok en iemand wordt totaal verbannen.” Het project probeert de vrouwen actief bezig te houden in en rondom het centrum. Bijvoorbeeld door ze te laten koken, groente te verbouwen en zeep te maken die ze kunnen verkopen om in hun levensonderhoud te voorzien. De groep uit Oudewater gaat 4 extra woon- en slaapverblijven bouwen. Maar ook helpen ze in de moestuin en leren ze de vrouwen te naaien op een naaimachine. Voor het hele project is 12.000 euro nodig. Dat sprokkelt de werkgroep zelf bij elkaar door acties en verkoopmomenten. De kosten voor reis en verblijf betalen de deelnemers zelf. “Samen organiseren we allerlei dingen en leven we er ook naar toe. Door de verkoop van onder meer. kerststukjes, appeltaart en veel creatieve dingen maar ook wandeltochten en workshops is al veel geld binnen gekomen. Er is veel medewerking van bedrijven en andere instanties in Oudewater en zelf maken we ook heel veel. “ Op het Heksenfestijn staan ze ook met een verkoopkraam. Ze verkopen dan zelfgemaakte stoffen vlaggetjes, eigengemaakte bonbons en sierkussens. Er is een loterij, een fotoshoot en er staan mooie Afrikaanse spullen die met de Wereldwinkel zijn aangeschaft. In de koffers nemen de dames straks ook een lading brillen en lappen stof mee. Voor meer info burkinafaso@protgemeenteoudewater.nl

Opnieuw zet Oudewater zich in voor vrouwen die beschuldigd worden van hekserij. In november 2018 gaan 12 volwassenen uit de Protestante Gemeente Oudewater/ Waarder helpen bij de bouw van een opvangcentrum in de hoofdstad van Burkina Faso waar oudere vrouwen worden opgevangen die verstoten zijn vanwege beschuldiging van hekserij. “Als mensen nog mee willen naar Burkina Faso kan dat!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50
• Er kon ook volop geknutseld, getekend, gekleurd en geschilderd worden.
IJsselveld-Oost viert zijn buurtfeest Nieuws 22 apr, 16:25
• De ondertekening van de overeenkomst.
Onderwijsbegeleiding voor álle kinderen met Fit4talent in Bibliotheek IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:20