Afbeelding

Voor alles over het geheugen naar het Geheugenkabinet

Algemeen 106 keer gelezen

Lysette Verwegen

Sinds vorige week is de bibliotheek een Geheugenkabinet rijker: dé plaats om van alles te vinden dat met het geheugen te maken heeft; van spelletjes om het geheugen te trainen en dvd’s tot romans en boeken waarin het geheugen of geheugenaandoeningen een rol spelen. IJsselstein heeft daarmee een primeur in de provincie Utrecht.

IJSSELSTEIN - Hoe leren baby’s? Hoe werkt het puberbrein? Kun je je geheugen trainen? Wat als je vergeetachtig wordt? Het Geheugenkabinet beslaat het hele spectrum van onthouden en vergeten: van leuke thema’s zoals begrijpen en het ‘fit houden’ van je geheugen tot serieuze onderwerpen zoals dementie en mantelzorg. Bezoekers vinden er een uitgebreide collectie boeken en spel- en beeldmaterialen, maar kunnen en kunnen ook terecht met hun vragen. Bijvoorbeeld ter geruststelling: het blijkt heel normaal te zijn dat 59-plussers – al bijna de helft van de bevolking – in meer of mindere mate last hebben van vergeetachtigheid.

“Van spel tot serieuze onderwerpen; in het Geheugenkabinet is alles te vinden”, vertellen Nienke Rijkeboer en Ilja Bakker. Het idee voor een geheugenkabinet is begonnen in de Amsterdamse bibliotheek waar alle materialen rond geheugen en dementie werden geclusterd. “Dat beviel zo goed dat een pilot werd gestart om dit idee in het hele land uit te rollen. Wij zijn de eerste bibliotheek in Utrecht die meedoet”, vertelt het tweetal. Dat betekent dat steeds wordt nagegaan welke materialen er zijn of waarmee de collectie aangevuld moet worden, of de naam dekkend is en met wie er samengewerkt kan worden. “Zo hebben we contacten met Isselwaerde, Mariënstein, Ewoud, het Alzheimercafé en de werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein. Het netwerk dat we daarmee hebben is onmisbaar: zij hebben de informatie en de ervaring, wij de ruimte en de collectie.” Maar het gaat niet alleen over dementie. “We bleken al veel romans, ervaringsverhalen en praktische boeken over het geheugen en geheugentraining en –aandoeningen is huis te hebben. Dat hebben we al aangevuld met prentenboeken voor kinderen, zoals: ‘Als oma je naam niet meer weet’ en spellen om te spelen met iemand die dementie heeft, naast spelletjes om je geheugen te trainen. Alle materialen zijn herkenbaar aan de Geheugenkabinetsticker.” Ze benadrukken: “Het Geheugenkabinet gaat niet alleen over dementie! En we gaan geheugenactiviteiten organiseren.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lopikse burgemeester De Graaf gaat weer op pad om Koninklijke onderscheidingen uit te reiken Nieuws 18 apr, 13:01
Afbeelding
Lopikse raad behandelt subsidie politieke partijen (nog) niet Nieuws 18 apr, 11:33
Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 apr, 11:30
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37