Ze haalde het felbegeerde kruisje van de Nijmeegse vierdaagse, Sjanie Hoogenboom.
Ze haalde het felbegeerde kruisje van de Nijmeegse vierdaagse, Sjanie Hoogenboom.

Vierdaagse volbracht, maar nooit meer!

Algemeen 176 keer gelezen

De verhalen komen vanzelf als Sjanie Hoogenboom begint te vertellen over haar belevenissen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. “Ik wilde niet ten koste van alles de finish halen, maar ben zeker over mijn grenzen gegaan.”

Oudewater - Ze doorstond veel pijn en ook psychisch was het zwaar. “De eerste twee dagen had ik veel negativiteit in mijn hoofd, maar ik werd er op woensdag door een groep vrouwen uit Oudewater die ook meeliepen doorheen gehaald. Toen ging het beter.” Sjanie liep de alleen en is onder de indruk van de grote inzet van zoveel vrijwilligers die eigenlijk alleen maar de prestatie van de deelnemers op het oog hebben. Overal stonden stoelen en soms hele bankstellen klaar om uit te rusten, werd er water, meloen, kaas, tomaat, cake en wat al niet meer uitgedeeld. Ook de mensen van de EHBO en het Rode Kruis waren erg vriendelijk en namen alle tijd voor iedereen. Ze had inmiddels zelf ook zo’n zes blaren en veel pijn aan haar voeten. De laatste dag zei ze tegen zichzelf; “Ik gá naar Nijmegen lopen!” Ze hield veel pauzes die dag en daardoor redde ze het. Ze verwisselde haar wandelschoenen voor sandalen en paste haar eigen tactiek toe door te vertragen. “Op het laatst heb ik elke twee kilometer gerust, maar zo hield ik het wel vol! Ik zag soms mensen naar me kijken met een veelzeggende blik.”
De ontvangst vlak voor de Via Gladiola door man en kinderen was erg emotioneel. Toen ze haar vierdaagsekruisje in ontvangst mocht nemen was dat een officieel moment. “Je krijgt een hand en de medaille wordt persoonlijk overhandigd.” Onderweg maakte Sjanie zoveel bijzondere dingen mee. Gesprekken met deelnemers die haar echt raakten. Zoals van die man die vertelde dat hij door een auto-ongeluk drie weken in coma had gelegen en halfzijdig verlamd wakker werd. Nu liep hij al voor de derde keer mee. Of die blinde man die begeleid werd door militairen waaraan hij met een lijntje verbonden was. “Zelf ga ik de Vierdaagse nooit meer lopen, maar de kans is er dat ik mij volgend jaar meld als vrijwilliger. Ik had dit niet willen missen!”

Sjanie Hoogenboom liep voor het eerst mee met de 40 kilometer van de Vierdaagse. Vorig jaar fietste ze de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Nu wilde ze dolgraag het evenement in Nijmegen een keer meemaken. De temperaturen waren vier dagen lang ongekend hoog. Het was de flow waarin ze terecht kwam waardoor ze het vol kon houden. Als ze terugkijkt was het erg zwaar en heftig, maar heel bijzonder om meegemaakt te hebben. Maar ze weet ook: ze loopt hem nooit meer!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein zoekt trainers Nieuws 28 mrt, 07:09
Afbeelding
Jong en oud hebben veel plezier met het maken van paasstukjes Nieuws 27 mrt, 18:17
Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 27 mrt, 16:41
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10