Merian Cruijsen:
Merian Cruijsen: "Wandelen is - net als de marathon lopen - een topsport; je bouwt een ander soort conditie op." (Foto: Lysette Verwegen)

Nijmeegse Vierdaagse was een feest

Algemeen 102 keer gelezen

Met 200 kilometer in de benen was er vrijdagmiddag niets aan Merian Cruijsen te merken. Met de wandelschoenen nog aan en het rode polsbandje van de Nijmeegse Vierdaagse om, ging ze bij terugkomst in IJsselstein direct ontspannen over tot de orde van de dag: een overlegje in de kruidentuin.

IJSSELSTEIN – Vorige week liep ze voor de zesde keer de Nijmeegse Vierdaagse en voor het eerst de 50 kilometer. “Het was niet mijn bedoeling om door te gaan, maar toen een vriend de Vierdaagse wilde ‘proberen’, ben ik voor de gezelligheid meegegaan. Na die tweede keer was ik verslaafd”, lacht ze. In deze 102e editie van de inmiddels wereldberoemde wandeltocht liep iemand voor de 71e keer mee. “Dat haal ik niet, maar er zijn genoeg deelnemers die op oudere leeftijd voor het eerst meelopen.” Ze vertelt: “Eeen 70-plusser moest op doktersadvies gaan wandelen. Hij heeft nu al driemaal de Vierdaagse gelopen.”

Merian woont sinds 2,5 jaar in IJsselstein, waar ze ook begon met hardlopen. “Omdat ik meer buiten wilde zijn. Maar ik kon geen lekker hardlooprondje vinden en ging door met wandelen. Het is heerlijk om buiten te zijn en de zonsopgang te zien. Als er iets is, emotie door de omgeving of in mezelf, raak ik dat tijdens het wandelen kwijt. Ik loop mijn hoofd leeg.”
Merian liep alleen, maar ook in georganiseerde en meerdaagse wandeltochten. Ze startte met 40 kilometer. Nu is ze een van de 8.500 deelnemers – op een totaal van 44.000 – die de 50 kilometer lopen. “Ik zocht de uitdaging en dit is toch de Nijmeegse Vierdaagse.” Ze merkte niet veel verschil tussen de 40 en 50. “Waarschijnlijk omdat ik goed getraind ben.”
Met het starten om vier uur in de morgen heeft ze geen probleem. “Ik overnacht met andere wandelaars bij een gastgezin in Nijmegen en ben elke dag rond half een – en dat is best vroeg – weer binnen.
Of zo lang wandelen niet saai is? “Helemaal niet! Lekker om je heen kijken, al dan niet bewust, en er ontstaan spontaan gesprekken. Komt er ineens iemand naast je lopen, bijvoorbeeld om iets wat je op je tas hebt. En minstens de vraag hoe vaak je al meegelopen hebt.”

“De eerste dag is gewoon spannend. Hoe zal het gaan, want dat weet je nooit. Gelukkig heb ik niet snel last van blaren.” De tweede dag is Wychen. “Een feest: het is de roze dag voor de LHBT-gemeenschap, en de meeste mensen zijn extra uitgedost. Op de 50 kilometer wat minder, omdat dat toch een prestatieloop is.” De derde dag: de ‘Zevenheuvelen weg’: Daar zie ik niet tegenop, omdat ik ook in Frankrijk en Luxemburg veel meerdaagse tochten loop. Het went. Het is ook een dag van herdenken als je langs Groesbeek loopt en beseft wat vrijheid is.” De stemming bij de finish is uitbundig: “Al wordt het opstaan steeds moeilijker: je hebt het gered en gaat naar de laatste dag. Dat is de dag met de pontonbrug over de Maas en veel publiek langs de kant. Dat is feest en gaat het lopen vanzelf.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws gisteren
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10
Afbeelding
Overval op woning in Lopik blijkt poging tot oplichting update 25 mrt, 16:46
• Overhandiging van de cheque door Wob Scholtens, voorzitter van BCM aan Marjon de Jong van 't Bakkershuis
Succesvolle bridgeactie voor Bakkershuis Montfoort Nieuws 25 mrt, 16:00