Zoektocht naar historische Europese verbindingen met Lopik

Algemeen 89 keer gelezen

Op zaterdag 8 september vieren wij weer Open Monumentendag in Lopik. Voor 2018 is op landelijk niveau als thema gekozen: ‘In Europa’. Met dit thema sluit Open Monumentendag aan bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. In Lopik organiseert Stichting Kunst en Cultuur Lopik een Europese streekmarkt, met veel producten, muziek en informatie.

Persoonlijke verhalen

Nu is de organisatie nog op zoek naar persoonlijke verhalen van inwoners van Lopik, die Lopiks erfgoed verbinden met Europa. Bijvoorbeeld het verhaal hoe uw voorvaderen uit een land in Europa in Lopik terecht kwamen. Of hoe vorige Europese bewoners van uw historische pand, hier een veilig toevluchtsoord vonden of een tijdje verbleven. Heeft uw pand een bijzonder architectonisch onderdeel dat afkomstig is uit Europa? Dat is heel interessant in dit verband. Maar ook hoe typisch Lopiks vakmanschap ergens in Europa werd toegepast. Het is de bedoeling om deze verhalen op te nemen in het historische boekje dat ter gelegenheid van deze dag wordt uitgebracht. Wilt u uw verhaal delen? Neem dan contact op via info@kunstencultuurlopik.nl of 06-51415143 (Carla Brokking), liefst voor 7 augustus a.s.

Ander historisch materiaal

Heeft u andere leuke oude foto’s of verhalen uit de historie van Lopik, die niets te maken hebben met Europa? Ook die zijn welkom! Tijdens Open Monumentendag wordt de Cultuurhistorische Waardenkaart van Lopik gelanceerd. Op deze digitale kaart kunnen bewoners zelf allerlei informatie en foto’s van de erfgoederen uploaden. Op 8 september kunt u in een virtueel café zien hoe dit werkt.

Cultuurhistorische puzzeltocht

En wilt u vast zelf actief aan de gang en kennis maken met het vele erfgoed dat Lopik rijk is? Fiets dan de cultuurhistorische puzzeltocht door Lopik (eventueel in delen). Dat kan nu al. Tot 7 september kunt u meedoen aan de daaraan verbonden wedstrijd. U kunt een wedstrijdformulier afhalen bij De Manebrug in Lopik, de Roode Leeuw in Lopikerkapel en de Wielewaal in Willige Langerak. De ingevulde formulieren moeten hier ook weer worden ingeleverd. Dit kan tot vrijdag 7 september 18:00 uur (bij de Manebrug tot zaterdag 8 september 15:00 uur). Op zaterdag 8 september om 16:00 uur is de prijstrekking tijdens de Open Monumentendag op het Willem Alexanderplein in Lopik-dorp. Hoofdprijs is een ballonvaart over de Lopikerwaard. Meer informatie: lopik.nl en kunstencultuurlopik.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Van links naar rechts: De heer Aantjes, mevrouw De Bruijn-van Ieperen, burgemeester Laurens de Graaf en de heer Boele.
Erespelden voor bestuursleden Jumelage Lopik Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Zwembad Lobeke in Lopik gaat weer open Nieuws 18 apr, 14:02
Afbeelding
Lopikse burgemeester De Graaf gaat weer op pad om Koninklijke onderscheidingen uit te reiken Nieuws 18 apr, 13:01
Afbeelding
Lopikse raad behandelt subsidie politieke partijen (nog) niet Nieuws 18 apr, 11:33
Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 apr, 11:30
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23