Ton den Houdijker (l) heeft sinds kort Tuin De Hoge Waard overgedragen aan zijn zoon Rob. (Foto: Paul van den Dungen)
Ton den Houdijker (l) heeft sinds kort Tuin De Hoge Waard overgedragen aan zijn zoon Rob. (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: )

Tuin ‘De Hoge Waard’ verborgen Montfoortse parel

  •   keer gelezen

Ook Montfoort heeft juweeltjes die niet of nauwelijks zichtbaar zijn en waarvan het grote publiek geen weet heeft. Tuin “De Hoge Waard” aan de Doeldijk is er daar een van. Ooit na de oorlog eigendom van de broers Jan, Arie en Gert den Houdijker, loonwerkers en fruittelers met een grote boomgaard.


Montfoort - Het is Ton, de zoon van Jan den Houdijker, die in 1979 de tuin van zijn vader overneemt. Zijn groene vingers komen hem meer dan goed te pas, als hij het nog resterende deel van de boomgaard rooit en een grote vijver uitgraaft. De grond wordt waar nodig geëgaliseerd en hij plant er veel bijzondere bomen en struiken. Ton kan zich helemaal uitleven en weet er in de loop der jaren een paradijselijke omgeving van te maken. Tijdens een barbecue met de leden van de ijsclub wordt geopperd dat hij er best rondleidingen kan gaan geven aan tuinkenners. Ton: “Steeds meer ideeën werden op die manier aangedragen, van het geven; van excursies, het laten maken van foto’s tot het aanbieden als trouwlocatie.”
Maar Ton bereikt deze maand zijn 70e verjaardag en gaat het een beetje kalmer aan doen. Zoon Rob den Houdijker heeft de tuin inmiddels van zijn vader overgenomen. “Hoe mooi is dat. Vader heeft iets gemaakt waar wij heel erg trots op zijn. Het is een levenswerk dat ik graag wil voortzetten. Het onderhoud en het beheer van de tuin ga ik samen met mijn vader doen. Daarnaast moet de tuin echt veel meer zichtbaar worden. Mijn zwager Bas Hammendorp zorgt onder andere via social media voor de nodige publiciteit, maar er moet nog meer gebeuren.”

Inmiddels is de tuin al een aantal keren gebruikt als trouwlocatie. Voor de bruidsparen is het een meer dan verrassende en rustige omgeving met heel veel groen. Rob vervolgt: “Peter van Wijngaarden en Michel Verschoor hebben het platform Montfoort Trouwstad opgezet. Een goed idee dat echt wel potentie heeft. Daarom ben ik ook de samenwerking aangegaan met bijvoorbeeld het Kasteel Montfoort en De Heeren van Montfoort, De Burgemeester in Linschoten en Flitsend Fotografie in Montfoort. In samenwerking met deelnemers aan “Montfoort Trouwstad” verhuren wij onze unieke locatie voor (huwelijk)ceremonies, een loveshoot, trouwreportages of anderszins.”
In de tuin staan mooie kunstobjecten opgesteld met hier en daar een bankje als rustpunt, Ook de aanwezige buxussen en taxussen weet Ton tot steeds meer kunstzinnige vormen om te werken met hier en daar een grappige noot.
Zowel bij Ton als bij Rob stralen hun ogen als zij over de tuin spreken. Voor de een is het een levenswerk, voor de ander een toekomst. Een uniek stuk natuur binnen de grenzen van Montfoort met een zorgvuldig uitgekiende flora. “Trouwens, wie heeft er nu twee kerktorens in zijn achtertuin staan”, vraagt Rob zich lachend af.

Meer informatie en foto’s zijn te vinden op www.tuindehogewaard.nl waar ook een contactformulier kan worden ingevuld.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten