Carola Ruijsch van Dugteren, Emmy Reichgelt en Karen Bruinsma gaan naar Arnhem met hun ambachtelijke producten. (Foto: Lysette Verwegen)
Carola Ruijsch van Dugteren, Emmy Reichgelt en Karen Bruinsma gaan naar Arnhem met hun ambachtelijke producten. (Foto: Lysette Verwegen)

Naar het klooster met IJsselsteinse ambachten

Algemeen 355 keer gelezen

Een aanrader voor een zomerse dagtocht mét een IJsselsteins accent en ambachtelijke producten in de sfeer van een gesloten abdij die voor het eerst de deuren opent: de Kloostermarkt in Abdij Koningsoord in Arnhem op zaterdag 11 augustus van 11.00 tot 17.00 uur.

IJSSELSTEIN – Karen Bruinsma weet hoe de markt is ontstaan. “Mijn nichtje, waar ik vanuit mijn jeugd al veel mee optrok, trad op haar 25e na haar chemische studie ‘ineens’ in het klooster. En niet zomaar een klooster, ze trad toe tot de Cisterciënzers, een slotorde, die zich toelegt op bidden en een dagritme van 4 uur in de ochtend tot acht uur ‘s avonds.”
De 22 zusters wonen in een naar eigen wensen gebouwde abdij. “Iedere zuster heeft een taak. Mijn nicht is hoofd van de boekbinderij. Ze volgde daarvoor opleidingen en een opleiding in het restaureren van (antieke) boeken.” Ambachtelijk werk zit kennelijk in de genen, want Karen legt zich al 18 jaar toe op vilten, volgde internationale cursussen en behoort tot de top van Nederland. “Mijn nichtje vindt mijn werk prachtig en we combineren het met de boeken die zij bindt. Met mijn nichtje – de zusters mogen meer naar buiten tegenwoordig – bezocht ik een kunstmarkt. Ze vond het zo leuk; zo is het idee voor de kloostermarkt ontstaan.”
Karen ‘ronselde’ nog wat ambachtelijke collega’s uit IJsselstein voor deelname. “Carola was direct enthousiast. Ze neemt haar zeepproducten en mala’s mee. Emmy was direct in en komt met haar Volkje-producten en geeft demonstraties linodrukken.” Van Karen zijn er de gevilte en geborduurde knopen en viltproducten zoals sieraden, sjaals en kussentjes. “Niet de boekjes met een vilten omslag: die liggen in de kraam bij mijn nichtje”, lacht ze. Karen noemt haar vilten een zwaar uit de hand gelopen hobby. “Soms is het bijna werk, in binnen- en buitenland. Vilten is overal toepasbaar: van sieraden tot kleding en interieur.” Dat maakt het leuk, net als het werken met natuurlijke producten: “Geschoren schapenwol dat ik kam en bewerk met water, zeep en kleur.” Carola herkent de verslaving. “Het begon bij mij met een zeeprecept op internet. Ik heb van alles getest en geprobeerd, uiteraard met natuurlijke producten.” Daarbij kwamen de mala’s: “Een soort gebedsketting met(half)edelstenen. Gemaakt naar wens en behoefte van de drager. Beter bewegen met een mala dan een sigaret roken.”
Emmy’s Volkje kwam vijf jaar geleden uit haar potlood. “Ik wil er mensen blij mee maken. Ik ben ze gaan schilderen, tekenen en drukken.” Ze heeft nog veel meer plannen met haar Volkje. “Dit is de eerste keer waar de Volkjeproducten – zoals buttons, envelopjes, dat ze op een markt naar buiten treden.” Het volkje maken: “Een monnikenwerk. Helemaal van toepassing op de Kloostermarkt”, grapt ze

Voor informatie: www.koningsoord.org, www.soapz.nl, www.deviltkamer.nl en op Facebook Volkje.
De abdij ligt aan de Johannahoeveweg 79 in Arnhem.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws gisteren
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws gisteren
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50
• Er kon ook volop geknutseld, getekend, gekleurd en geschilderd worden.
IJsselveld-Oost viert zijn buurtfeest Nieuws 22 apr, 16:25
• De ondertekening van de overeenkomst.
Onderwijsbegeleiding voor álle kinderen met Fit4talent in Bibliotheek IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:20