Er mankeert heel wat aan de ASR-woningen in Achterveld-Zuid. Maar ook aan het groenonderhoud in de wijk... (Foto: Lysette Verwegen)
Er mankeert heel wat aan de ASR-woningen in Achterveld-Zuid. Maar ook aan het groenonderhoud in de wijk... (Foto: Lysette Verwegen)

Klachtenstroom over ASR-huurwoningen in Achterveld

Algemeen 467 keer gelezen

Bewoners van de huurwoningen aan de Guldenroede, Valeriaan, Morgenster en Ratelaar zijn al vier jaar in gesprek met verhuurder ASR en beheerder Van ‘t Hof Rijnland over onderhoud en verduurzaming van hun woningen. Maar het schiet niet op. Ze besloten de IJsselsteinse politiek in te schakelen.

IJSSELSTEIN – “Desnoods zoeken we contact met consumentenprogramma’s op televisie”, aldus een bewoner. Het bestuur van huurdersvereniging GuVaMoRa – genoemd naar de betreffende straten in Achterveld – kreeg een delegatie van PvdA, LDIJ en GL op bezoek. Een rondgang door de wijk en gesprekken met bewoners leverde een klachtenstroom op over slecht sluitende deuren, verrotte dorpels, muren met vochtdoorslag en vocht langs de ramen. “De voordeur dekken we in de winter af met een gordijn. En ik heb in jaren geen schilder gezien”, aldus een bewoner. Een ander woont al 24 jaar in de wijk: “Ik heb geen enkel planmatig onderhoud meegemaakt.” Volgens het bestuur van GuVaMoRa worden de klachten steeds gemaild naar ASR: “Het enige onderhoud is lapmiddelen. We wachten nog steeds op de schilders en verbetering aan het dubbel glas.” De bewoners voelen zich niet serieus genomen. “Ze maken misbruik van ons; we kunnen door de krappe huurmarkt geen kant op. Misschien willen ze ons murw maken, maar we geven niet op.”

De PvdA neemt het voortouw om de impasse te doorbreken. “De bewoners bundelen hun klachten met onze bevindingen van de wijkschouw. In september nodigen we verhuurder en beheerder uit voor een gesprek”, aldus fractievoorzitter Paul Nieveen van Dijkum. “De gemeente gaat voor verduurzaming. Wellicht kan de gemeente aanwijzingen geven als ASR niet meewerkt.” Volgens Nieveen van Dijkum van de PvdA zegt ASR dat de woningen te klein zijn en het dak relatief te groot, waardoor de kosten niet rendabel zijn. “Terwijl ze wel woningen hebben verduurzaamd in Nieuwegein. In IJsselstein is tweemaal onderzoek verricht, maar niets uitgevoerd. ASR denkt als investeerder en niet vanuit de huurder.”

Op initiatief van de PvdA-fractie, gesteund door LDIJ en GL, wordt gezocht naar een oplossing voor de impasse tussen verhuurder ASR en de huurders over verduurzaming en onderhoud aan de woningen. “We willen weten of er in IJsselstein nog meer van deze problemen speken in de vrije sector huurwoningen.” Wie wil kan contact opnemen met het Ombudsteam van de PvdA, via e-mail: pvda.lokaal.ijsselstein@gmail.com, telefonisch via: 06-41388986 of kijk op www.ijsselstein.pvda.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport gisteren
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50