Niemand mist vlees of vis tijdens een vegan barbecue
Algemeen
138
keer gelezen
De zomer en de barbecue horen voor veel mensen bij elkaar. Vlees, brood en sausjes lijken de enige ingrediënten. Maar het kan ook anders weet Sushma Ramkhelawan: “Probeer eens een vegan barbecue: zonder vlees, vis en dierlijke producten.”
IJSSELSTEIN - Sushma is al jaren vegetariër en deels veganist, maar met de veganistische barbecue had ze nog geen ervaring. “Ik heb vrienden om tips en hulp gevraagd en op internet informatie gezocht. Inspiratie genoeg, maar een veganistische barbecue voor dertig mensen is vooral veel werk”, lacht ze. Veel gerechten moest ze een dag van tevoren marineren en voorbereiden. ´´Daar heb ik extra mijn best op gedaan, omdat ik het belangrijk vind mijn gasten een goede (eerste) ervaring met de veganistische keuken mee te geven.”
Veganistische gerechten gaan veder dan alleen groenten. “Niets saai of basic: met kruiden en marinades erbij bereid je de heerlijkste gerechten, net als in de ‘gewone’ keuken met vlees en vis. Als dessert een veganistische taart. Het kan allemaal!” De alternatieven voor dierlijke producten: “Gemarineerde zoete aardappeltjes en bietenschijven in folie of huisgemaakte veganburgers. “Die zijn ook te koop in de supermarkt, maar het beste blijft: zelf maken. En het is nog gezond en voedzaam ook. Vooral peulvruchten bevatten veel eiwitten en vitaminen.”
Sushma is ook een opgeleide klimaatcoach: “Voor bewustwording van klimaatverandering, maar dan zonder de ‘zware discussie’.” Vegetarisch eten is daar een onderdeel van. “Voor mij heel gewoon, ik doe het al jaren.” Streng is ze niet: “Ik zondig zelf ook wel eens. Gezellig met een vriendin op een terras, met koffie en een slagroomgebakje inclusief eieren en zuivel; dat zit nu eenmaal in veel producten verwerkt. Ik ga niemand overtuigen want het moet ook leuk blijven. Vegetarisch of veganistisch: je moet het echt zelf willen.” Veganistisch is klimaatvriendelijker dan veeteelt. ´´Het is een optelsom van kleine dingen. Als steeds meer mensen anders leven scheelt dat. Alle beetjes helpen.”
Het favoriete gerecht van Sushma: “Gemarineerde bloemkool met rijst en zoete soyasaus. Alles zelbereid uiteraard.” Voor wie ook eens iets wil proberen: Linzenpasta – te koop in de supermarkt – met avocado, pesto en tuinboontjes. “Binnen tien minuten klaar, heerlijk en vol met voedingsstoffen. Veganistisch eten is gezond als je varieert en weet wat je combineert. Op internet zijn pagina’s vol heerlijke veganistische recepten te vinden.”
Voor informatie is Susushma bereikbaar per e-mail: sushma@hartforher.nl.