Jefke Dijkstra in haar atelier in Utrecht. In haar werk is het altijd zomer, want ze houdt niet van de winter. (Foto: Hans den Hartog)
Jefke Dijkstra in haar atelier in Utrecht. In haar werk is het altijd zomer, want ze houdt niet van de winter. (Foto: Hans den Hartog) Foto:Hans den Hartog

‘Outsider’ Jefke genomineerd voor Gouden Venus van Milo

Algemeen 138 keer gelezen

Jefke Dijkstra is 44 jaar. heeft het Syndroom van Down en is ‘Outsider kunstenaar’. Zo wordt de kunstenaarsgroep aangeduid van mensen met een beperking. Jefke heeft haar jeugd doorgebracht in IJsselstein en woont nu in Maartensdijk in het Thomashuis. Ze is genomineerd voor een bijzondere prijs, de Gouden Venus van Milo.

IJsselstein - Jefke is geen prater en haar werk is haar manier van communiceren. Ze houdt er niet zo van om met mensen te praten, maar ze heeft wel lef. Met haar werk en haar talent inspireert ze mensen met en zonder beperking. Ze tekent al haar hele leven. In haar werk is het altijd zomer, want ze houdt niet van de winter. De kunstenaar Friedensreich Hundertwasser heeft Jefke geïnspireerd. Zij gebruikt ook felle kleuren en is gefascineerd door architectuur. Jefkes werk is kleurrijk en abstract en er zit veel ritme en beweging in. Ze heeft een eigen stijl en een geweldig kleurgevoel.
Twee dagen per week werkt Jefke bij Reinaerde Ateliers De Wijde Doelen. Haar werk is te koop en wordt op verschillende plekken tentoongesteld, zoals bij het Lloyd Hotel en het Outsider Art Museum in de Hermitage, beide in Amsterdam. Ook het Dolhuys in Haarlem heeft werk van haar gekocht. In Utrecht Overvecht is het gebruikt op de gevel van Reinaerde Kinderdagcentrum Oikos. En het hangt natuurlijk in De Wijde Doelen. Haar werk is ingestuurd voor tentoonstellingen in binnen- en buitenland, waaronder Engeland, Tsjechië en China. Ze ontving al diverse prijzen. In het verleden heeft ze in IJsselstein geëxposeerd bij Galerie De Boog en in het Fulcotheater.
Onlangs is er een documentaire met haar gemaakt door Jan Wouter van Reyen van Doc.Eye film in opdracht van AvroTros. Deze documentaire van bijna een uur zal in het komende seizoen op televisie worden uitgezonden.
Als ze een prijs wint, zou ze die gebruiken om de middelen aan te schaffen om nog meer prachtig werk te maken. Er zijn nog 99 andere mensen met een beperking genomineerd. De uitslag van de verkiezing is deels gebaseerd op het aantal stemmen en deels door een vakjury.

Stemmen kan tot en met 9 september op www.goudenvenusvanmilo.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 19 uur geleden
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37
Afbeelding
Donaties maken AED op scoutingclubgebouw in IJsselstein mogelijk Nieuws 17 apr, 11:17
Afbeelding
PvdA IJsselstein wil een solidariteitsfonds voor basisscholen Nieuws 17 apr, 10:13