Linda Hartung leest tijdens de herdenkingsbijeenkomst in Linschoten het gedicht van haar moeder voor (Foto: Paul van den Dungen)
Linda Hartung leest tijdens de herdenkingsbijeenkomst in Linschoten het gedicht van haar moeder voor (Foto: Paul van den Dungen) Foto: Paul van den DUngen

Einde Japanse bezetting herdacht in Linschoten

Algemeen 253 keer gelezen

In het Trefpunt in Linschoten is zondagavond de Japanse capitulatie van 15 augustus 1945 herdacht. Op initiatief van Nico van Asdonck was er een programma samengesteld met diverse sprekers, filmfragmenten, muziek en natuurlijk koffie met spekkoek.

Linschoten - Het werd een prachtige Indische avond, samen met de nog op het dorp woonachtige Indonesiërs, maar ook met vele verwanten uit onder andere Utrecht, Oudewater en Montfoort. Allemaal naar het Trefpunt gekomen om samen te zijn, verhalen te horen en weer even stil te staan bij het verleden. Oud-leraar Cor Roozenbeek opende de avond met een flinke dosis geschiedenis. Nico van Asdonck uit Linschoten vertelt over de koffer van zijn vader en moeder en de inhoud daarvan. Het draaien van het lied ‘Achter Glas’ van Boudewijn de Groot raakt bij velen een gevoelige snaar. Ewout Modderman vertelt over zijn grootmoeder en schrijfster Madelon Székely-Lulofs. Hij toont passages uit een brief, verstuurd aan het einde van de oorlog vanuit Medan en gericht aan zijn oma. De zaal luistert ademloos. Linda Hartung draagt een gedicht voor van haar moeder. Haar zoon Lars, schoondochter Anke en hun 13-jarige tweeling Eline en Myrthe zijn zojuist teruggekeerd van een reis naar Indonesië en zitten vol verhalen. Ook Warno Ruting vertelt zijn verhaal en illustreert dat met een aantal herkenbare voorwerpen. Tony Simon, neef van Nico van Asdonck, heeft een mooi verhaal over de bus met kruidnagels die zijn moeder had meegenomen naar Nederland. Iedereen mocht er aan ruiken en associeerde de geur met Indonesië. Hij pakt tot slot zijn gitaar en zingt met iedereen het liedje ‘Boeroeng Kakatoea’. Zoals het boek ‘De negerhut van oom Tom’ een bijdrage leverde aan de afschaffing van de slavernij, zo is de Max Havelaar van Eduard Douwes Dekker het boek dat de Nederlander de ogen moest openen over het wel en wee in het Nederlands Indonesië van voor de Tweede Wereldoorlog. Zij die Nederlands Indië ontvluchtten leveren een onuitwisbare bijdrage aan onze cultuur.

Vooral voor de jongere generatie is het belangrijk dat zij weten dat er een oorlog is geweest in een deel van Nederland dat toen Nederlands Indië heette.De Nationale Herdenking wordt jaarlijks in Den Haag gehouden. Voor een grote groep Indische Nederlanders in Groningen, Drenthe en Friesland is het niet mogelijk om bij die herdenking te zijn. Voor hen organiseert Tony Simon op 15 augustus in het Groningse Marum voor de 5e keer een herdenking om stil te staan bij het verleden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50
• Er kon ook volop geknutseld, getekend, gekleurd en geschilderd worden.
IJsselveld-Oost viert zijn buurtfeest Nieuws 22 apr, 16:25
• De ondertekening van de overeenkomst.
Onderwijsbegeleiding voor álle kinderen met Fit4talent in Bibliotheek IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:20