Henk Brouwer fietst de korte afstanden het liefst met zijn elektrische fiets om het milieu te sparen. (Foto: Margreet Nagtegaal)
Henk Brouwer fietst de korte afstanden het liefst met zijn elektrische fiets om het milieu te sparen. (Foto: Margreet Nagtegaal)

Duurzaamheid de nieuwe denksport

Algemeen 123 keer gelezen

Sinds een aantal jaar is Henk Brouwer (68) betrokken geraakt bij Energie Oudewater en nu ook bij de organisatie van de Duurzame Markt Oudewater. Wat drijft hem en inspireert hem? En wat doet hij zelf aan duurzaamheid? “Het energieverhaal en het grondstoffengebruik boeit mij enorm.”

Oudewater - Al vanaf de jaren zeventig staat het onderwerp duurzaamheid voor hem al op zijn persoonlijke agenda. Hij liet zich indertijd inspireren door Gert Slingerland uit Oudewater, die door middel van het inzamelen van oud ijzer en hergebruik zijn tijdgenoten ver vooruit was. “Hij kreeg er zelfs een onderscheiding voor van de Gemeente.”
Maar ook de humoristische aanpak van de Vrekkenkrant uit de jaren negentig kon Henk Brouwer wel waarderen. “De combinatie van humor en doen door een ingenieurs-echtpaar vond ik geweldig.”
Van hen kwam ook de tip destijds om een baksteen in de stortbak van het toilet neer te leggen om op een simpele manier water te besparen. Henk: “Voor mij is duurzaamheid een nieuwe denksport om met allerhande zaken om te gaan. Maar ik zit ook nog in niveau 1!” Sinds een aantal jaar doet hij actief mee als Zwerfvuilambassadeur. “In de loop der jaren verandert het weggooigedrag helaas nauwelijks. Alleen merken we dat er minder plastic uit de sloten wordt gehaald. Dat komt door de strenge regelgeving. Een bewijs dat politiek ingrijpen echt belangrijk is.”
Henk Brouwer fietst met zijn elektrische fiets de korte afstanden en op zijn dak liggen zonnepanelen. Maar hij is altijd op zoek naar nieuwe ideeën, andere keuzes en mogelijkheden. “Vliegreizen doe ik liever zo min mogelijk vanwege de vervuiling en ik hou van ludieke acties zoals “Trap eens wat vaker naar je baas” die daarmee wil stimuleren om te gaan fietsen naar je werk.” De film, An Inconvenient Truth van Al Gore noemt hij een aanrader. Zowel de lobby vanuit de industrie, ontkenning vanuit de politiek en het persoonlijk drama komen daarin goed naar voren. Het moge duidelijk zijn, Henk Brouwer wil allereerst zelf graag geïnspireerd worden. En vanuit die drive inspireert hij dan vanzelf weer anderen.

Op zaterdag 13 oktober wordt voor de vierde keer een Duurzame Markt gehouden in het centrum van Oudewater. Een informatieve en inspirerende markt die inwoners wil aanmoedigen om beter om te gaan met grondstoffen en energiegebruik. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws gisteren
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37
Afbeelding
Donaties maken AED op scoutingclubgebouw in IJsselstein mogelijk Nieuws 17 apr, 11:17
Afbeelding
PvdA IJsselstein wil een solidariteitsfonds voor basisscholen Nieuws 17 apr, 10:13