Zomer in IJsselstein met... Hans van Dis

  •   keer gelezen

Karin Doornbos


De top 3 van Hans van Dis

IJSSELSTEIN - Veel mensen kennen Hans van Dis (73) als schipper en verhalenverteller van Yselvaert. Dit jaar moeten we het vertrouwde beeld van de rondvaartboten in de stadsgracht missen. Beide vaartuigen zijn in januari verloren gegaan bij de brand bij Marnemoende. Er is hoop dat er volgend seizoen nieuwe boten varen, maar daar is nog veel geld voor nodig. Hans gaat niet bij de pakken neerzitten. Ook zonder boot weet hij meer dan boeiend te vertellen over zijn stad.

1. Oude Nicolaaskerk


Hij kent IJsselstein als geen ander. Eén van zijn favoriete locaties is het Kronenburgplantsoen bij Isselwaerde met de stadsgracht en de botenberging. En dan in het bijzonder de Oude Nicolaaskerk met de toren van de Italiaanse architect Pasqualini. “In mijn beleving wordt deze prachtige renaissancekerk erg ondergewaardeerd door de IJsselsteiners.” De kerk heeft vele prachtige details. Hans wijst op de slijpsporen van zwaarden op diverse plekken in de buitenmuur en bewondert de pilaren met de vier evangelisten, ontworpen door beeldhouwer Hildo Krop. Links boven de ingang is een onopvallende zonnewijzer te zien met een ingegraveerde tekst uit 1599: “Gaat niet zonder God”. Voor Hans hebben deze woorden een bijzondere betekenis. Hij heeft op gezondheidsgebied een pittig jaar achter de rug. “Deze tekst heb ik als houvast ervaren.” Het gaat nu weer goed met Hans.

2. Oranje Nassaubrug

Hans is gecharmeerd van beide zijden van de Oranje Nassaubrug. De laatste jaren heeft daar een enorme gedaantewisseling plaatsgevonden. In de jaren ‘80 bestond het gebied langs de kades voornamelijk uit bedrijfsgebouwen. “Als ik zie hoe daar nu prachtige woningen gebouwd zijn, in de stijl van grachtenpanden, dan kan ik niet anders zeggen dan dat ik het goed geslaagd vind. Er had van mij alleen iets meer kleur in gemogen.” Hans vindt het gebied erg levendig geworden. “Het beeld straalt een grootstedelijke allure uit.” En dat geldt wat hem betreft ook voor de andere kant, waar nog maar een paar jaar geleden de gemeentewerf was. “De metamorfose van wat het toen was, en wat het nu is geworden maakt dit gebied voor mij bijzonder.”

3. Kasteelpark

“Hier ligt de basis van onze stad. Op deze plek heeft ooit het Kasteel IJsselstein gestaan, de eerste nederzetting aan de IJssel. Het kasteel is in 1888 gesloopt. “Heel jammer, maar het was erg verwaarloosd.” Het terrein met de overgebleven toren heeft in de loop van de tijd vele bestemmingen gehad. De plannen voor een park lagen er al een poosje. Nu begint het dan serieus vorm te krijgen. De officiële opening is op zaterdag 8 september, Monumentendag. “Ik denk dat dit park echt een bijdrage levert aan de stad, en een ontspanningspunt zal zijn voor velen.” Het park biedt enorm veel mogelijkheden. “Riddertoernooien, muziek, een belevingstuin. En in december natuurlijk de opening van Sprokkelhorst.” Daar komen we Hans ongetwijfeld tegen, in zijn rol van burgemeester Abbink Spaink.

Hans van Dis is schipper van Yselvaert, Heer van Rijpickerwaerd, mede-organisator van NL Doet, burgemeester tijdens Sprokkelhorst en op vele andere fronten actief. De betrokkenheid van Hans bij de IJsselsteinse samenleving is groot. Zijn kennis van het IJsselsteins erfgoed van grote waarde. Een rasechte IJsselsteiner... uit Utrecht.

In deze zomerrubriek vertellen bekende en minder bekende IJsselsteiners over hun favoriete plekken in IJsselstein. Heb jij ook een bijzondere top drie die je graag wil delen? Deel je eigen hotspots via onze website zuid.zenderstreeknieuws.nl via de knop Schrijf mee.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten