Niet alleen Scouting Montfoort, maar zeker ook vele andere verenigingen zijn op de Jaarmarkt aanwezig om zich te presenteren in een van de vele kramen. (Archieffoto: Paul van den Dungen)
Niet alleen Scouting Montfoort, maar zeker ook vele andere verenigingen zijn op de Jaarmarkt aanwezig om zich te presenteren in een van de vele kramen. (Archieffoto: Paul van den Dungen) (Foto: Paul van den Dungen)

Montfoortse Jaarmarkt belooft minder lege plekken tussen de kramen

  •   keer gelezen

Als een langgerekt lint van kraampjes zich komende zaterdag weer door de binnenstad van Montfoort slingert, dan weet bijna iedereen dat de jaarlijkse evenementenmarkt in de stad is neergestreken. Hoogstraat, Keizerstraat en Om ‘t Hof zijn dan voor een dag het toneel van vraag en aanbod.


Montfoort - De jaarlijkse Evenementenmarkt is in handen van de Montfoortse Winkeliersvereniging, waarvoor Elmar Zeegers het aanspreekpunt is. Het verhuur van de kramen, de vergunningen en alle overige werkzaamheden komen voor rekening van Star Promotions uit Rotterdam. Elmar Zeegers: “Natuurlijk kijken wij ieder jaar of er aanpassingen wenselijk zijn. Zo zijn er ieder jaar weer mensen die klagen over de gaten in de rij met kramen. Daarom hebben wij er dit jaar voor gekozen om die plekken op te vullen met halve kramen. Ook de wens van winkeliers die hun winkelpui vrij van een kraam wilden hebben is dit jaar door ons geschrapt. Daarmee hopen we de aanblik van lege plekken zoveel mogelijk te tegen te gaan.”
Volgens Elmar is een markt van dit formaat zeker van deze tijd: “Een evenementenmarkt is gewoon een markt met tal van kramen en evenzoveel artikelen. Hier geldt de wet van vraag en aanbod. Als de standhouders met hun product niet of onvoldoende omzet hebben dan komen ze niet terug en wordt hun plek weer opgevuld door iets waar door het publiek wel vraag naar is. Het organiseren van een markt met exclusieve kraampjes en dito artikelen is financieel gewoon niet haalbaar.”
Dat de Winkeliersvereniging naar de op- en aanmerkingen vanuit het publiek heeft geluisterd blijkt uit het feit dat de Kinderrommelmarkt dit jaar weer op dezelfde dag als de Jaarmarkt wordt gehouden. Om de markt hiermee gezelliger te maken is deze ‘kleedjesmarkt’ weer een onderdeel van de Jaarmarkt. Ook de vraag naar oude ambachten wordt gehonoreerd. Zo zijn er dit jaar een pottenbakker, klompenmaker, mandenvlechter en een koperslager aan het werk te zien. “Dit jaar is er geen kermis tijdens de Jaarmarkt. Daarom kijkt de organisatie of een draaimolen voor de kinderen nog tot de mogelijkheden behoort”, zegt Elmar Zeegers. Maar het belangrijkste argument om deze markt voor Montfoort te behouden is de gezelligheid. Juist veel inwoners zien de markt als hét moment om elkaar na de vakantie weer tegen te komen en bij te praten.

De Evenementenmarkt in Montfoort wordt zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur gehouden in de hele binnenstad van Montfoort. Ook de Kinderrommelmarkt is dit jaar weer tijdens de Jaarmarkt en wel van 09.00 tot 14.00 uur uur op het plein rond de N.H. Kerk.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten