De - verlate - aankomst van het Utrechtse vlaggenschip Jan Kordaat en zijn volgelingen vanuit IJsselstein.
De - verlate - aankomst van het Utrechtse vlaggenschip Jan Kordaat en zijn volgelingen vanuit IJsselstein. (Foto: Stichting Hollandse IJssel Altijd Anders)

Armada op Hollandse IJssel volgend jaar beter

  •   keer gelezen

Bij de eerste armada van de stichting Hollandsche IJssel Altijd Anders voeren zondag tientallen boten en schepen vanuit IJsselstein en Capelle naar Gouda. Het was een succes, volgens de organisatie, hoewel lang niet alles volgens plan verliep.


IJsselstein/Oudewater/Montfoort - De nog jonge Stichting Hollandsche IJssel Altijd Anders organiseerde de zogenoemde armada om aandacht te vragen voor de pleziervaart op de rivier. Maar door rugwind en getijdestroom arriveerde de vloot uit Capelle veel vroeger dan voorzien en door wachttijden bij bruggen en sluizen arriveerde de vloot uit IJsselstein veel te laat. De vloot uit Capelle was toen al op de terugweg. Andere schepen konden door complicaties bij meerdere sluizen de IJssel helemaal niet tijdig bereiken. Het beoogde effect om op één moment veel vaartuigen aan de IJsselkade in Gouda te krijgen mislukte daardoor jammerlijk.

In Oudewater heette wethouder Walther Kok, die het eerste stuk meevoer, de deelnemers welkom tijdens een tussenstop. In Gouda verzekerde voorzitter Jan Kromwijk dat de stichting zijn best doet om veel te betekenen voor de pleziervaart. ‘’Het was vooral erg gezellig’’, meende Kromwijk na afloop. ‘’Vooral door de vele zwaaiende mensen op de kades en bruggen in het gekanaliseerde deel en belangstellenden die de vloot vanaf de dijken volgden. Alleen daarvoor is het de moeite waard om er een vervolg aan te geven. Ik weet zeker dat er dan veel meer deelnemers zijn.’’

Daarna werd alles traditioneel beklonken met een echte bitter. Volgend jaar krijgt het evenement zeker een herhaling. ’’Maar dan niet op de laatste dag van de zomervakantie.’’

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten