Wim van der Horst en Connie van Vliet, bestuursleden van de jubilerende Volkstuinders Vereniging Oudewater.
Wim van der Horst en Connie van Vliet, bestuursleden van de jubilerende Volkstuinders Vereniging Oudewater. Foto: Paul van den Dungen

Volkstuinders Vereniging al 50 jaar aan het verbouwen

Algemeen 634 keer gelezen

Volkstuinders Vereniging Oudewater bestaat 50 jaar. Zaterdag 1 september is iedereen tussen 14.00 en 17.00 uur welkom op de receptie in Tjonkie aan de Touwslag. Stadsdichteres Nelleke den Boer heeft een speciaal gedicht voor de jubilaris geschreven. Daarna is er voor de leden een barbecue en gezellige avond. Maar eerst tijd voor een terugblik.

Oudewater - Verspreid over het ‘Bolwerk’ waar nu de sportvelden liggen, maar ook op Papenhoef, het Statenland en bij de Mavo lagen in de vorige eeuw volkstuintjes. In juni 1968 gingen die allemaal naar de Oude Singel en werd de Volkstuinders Vereniging Oudewater opgericht. Inmiddels zijn er in totaal 169 tuinen, allemaal op het terrein aan de Touwbaan. Aan het einde van het toegangspad ligt de ‘Fut-Hut’. Vermoedelijk had dit de Vut Hut moeten zijn, maar niemand weet meer waarom dit zo is geschreven. Het is een klein schuurtje met een tafel en een paar stoelen, door het bestuur in gebruik als gelegenheidsonderkomen.
Connie van Vliet (71) is al een groot aantal jaren bestuurslid. “Mijn inmiddels overleden man was een van de medeoprichters. Hij mocht hier heel graag vertoeven en had hier ook zijn tuintjes. Ik heb die inmiddels aan een ander overgedaan, maar blijf mij wel inzetten voor de vereniging.” Bestuurslid Wim van der Horst is pad-commissaris en zorgt voor de verhuur van de percelen. “Wij hebben hier 155 leden, natuurlijk afkomstig uit Oudewater, maar ook uit Woerden, Montfoort, Gouda en Reeuwijk. Het is een bloeiende en heel sociale vereniging. Veel tuinders komen na hun dagelijkse werk even naar de tuin om tot rust te komen. Want dat is iets dat iedereen die een volkstuintje bezit wel zal herkennen.”
De paden zijn netjes aangelegd en de meeste tuintjes zien er heel verzorgd uit. Wim en Connie geven een rondleiding over het park, waarbij Wim bij iedere tuin wel iets over de gewassen weet te vertellen. Er staat onder andere sla, maar ook spinazie en in een kleine kas groeien komkommers. Met een omweg komen we in een andere tuin, waar vele soorten dahlia’s staan te bloeien. Wim: “Deze man doet geregeld mee aan landelijke tentoonstellingen, waar hij mooie prijzen weet te winnen.”
Dat het hebben van een volkstuintje gewild is, blijkt wel uit het feit dat er momenteel geen plaats is voor nieuwe leden. “We zitten vol”, zegt Wim van der Horst en Connie van Vliet knikt. Ook de Voedselbank heeft er drie tuinpercelen en een aantal tuinders doneert soms ook aan de Voedselbank. Toptijden in de tuin zijn de avonden en de weekends. Op sommige percelen is goed te zien hoe de hitte van de afgelopen weken de grond heeft uitgedroogd. Maar alle soorten bessen, kersen en pruimen geven een overvloed aan vruchten. Ook de bramen doen het dit jaar erg goed. Wim van der Horst: “Alles wat je bij een supermarkt kunt kopen, mag je hier zelf verbouwen. Van oude vergeten groenten tot bijna alle soorten fruit” Zelfs de watermeloenen, de galia en de cantaloupe groeien hier.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
De Burgemeester streeft naar tweede Michelin-ster Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Ski-talent Vigo wil liefst zo snel mogelijk naar beneden Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Hollandse IJssel weer wat schoner: dertig kilo afval bij elkaar gesupt Nieuws 6 jun., 17:14
Afbeelding
Jeu de Boulesclub Cercle de Pétanque viert 45-jarig jubileum Nieuws 6 jun., 17:03
Afbeelding
Diamanten paar Hogendonk: een leven lang samen Nieuws 6 jun., 17:02
Afbeelding
Lach en een traan in Hospice IJsselstein Nieuws 6 jun., 16:58
Afbeelding
Elke zaterdag stadswandeling door Montfoort Nieuws 6 jun., 16:07
Afbeelding
Gouden bruidegom liet bruid wachten bij de kerk Nieuws 6 jun., 16:00