Carel bij rustpunt de Lage Linde. Als de vlag hangt, dan is het Rustpunt open. Doorgaans op woensdag, vrijdag en in het weekend, tot 1 september, maar bij mooi weer gaan ze langer door. (Foto: Karin Doornbos)
Carel bij rustpunt de Lage Linde. Als de vlag hangt, dan is het Rustpunt open. Doorgaans op woensdag, vrijdag en in het weekend, tot 1 september, maar bij mooi weer gaan ze langer door. (Foto: Karin Doornbos) (Foto: )

Zomer in IJsselstein met... Carel Bijlenga

  •   keer gelezen

IJSSELSTEIN - Carel Bijlenga (57) was tot 2015 wijkagent in de binnenstad van IJsselstein en kent de stad als geen ander. Hij is nog steeds werkzaam bij de politie, nu als klachtbehandelaar. Daarnaast runt hij samen met zijn vrouw Mirjam het Rustpunt de Lage Linde. Volgende week vertrekt hij naar Frankrijk om te fietsen voor het goede doel. Wat is zijn top 3?


1. Rustpunt de Lage Linde

Een weids en van alle kanten groen uitzicht. Grazende koeien met in de verte zicht op de kerktorens van IJsselstein. Een idyllische en landelijke plek op nog geen tien minuten fietsen van de binnenstad. Een echt (uit)rustpunt waar je koffie, thee en taart kunt krijgen. “De taarten bakken we zelf.” Carel en Mirjam hebben deze gastvrije plek aan de Lage Dijk Zuid drie jaar geleden gerealiseerd. “Het was eerst een oude schuur.” lacht Carel. Niets aan de gezellige en sfeervolle inrichting herinnert hier nog aan. Heel begrijpelijk dat dit dé favoriete plek van Carel is. Ze krijgen veel positieve en leuke reacties, ook van ver buiten de regio. “We wonen hier nu vijftien jaar, en voordat ik hier woonde heb ik dit altijd al één van de mooiste hoeken van IJsselstein gevonden.” Het Rustpunt is de kers op de taart. “Het uitzicht is elk seizoen weer anders, dat verveelt nooit. Prachtige zonsondergangen en straks weer de herfstkleuren.” Overal dichtbij en toch veraf. “Je hebt hier iedere dag een vakantiegevoel.”

2. Bankje Schuttersgracht

Carel is 37 jaar politieagent geweest in IJsselstein, waarvan acht jaar wijkagent in de binnenstad. “Een mooie tijd.” Hij kent de stad van binnen en van buiten. “Ik kan veel leuke plekken opnoemen, maar er is één plek die bij mij altijd favoriet was: het bankje op de kruising Schuttersgracht/Weidstraat met het beeld van Fulco. Ook wel bekend als het ‘ouwemannenbankje.” Carel vindt het jammer dat dit verdwenen is. “Een markant punt. Elk uur van de dag zaten daar dezelfde oude mannen, die wisten echt alles over iedereen in IJsselstein.” Maar de mannen verdwenen, en de plek werd vooral nog door jongeren gebruikt. Bij de reconstructie van het gebied werd het bankje verwijderd en verhuisde Fulco uiteindelijk naar de Overtoom.

3. Plein bij het oude postkantoor

De derde plek heeft vooral met de sportieve achtergrond van Carel te maken. Hij is een enthousiast wielrenner. Alleen, maar vooral in groepsverband. Iedere dinsdagavond wordt er getraind met een grote groep wielrenners. De vaste verzamelplek is het plein bij het oude postkantoor waar ook de fietsenwinkel zit. Vanuit de fietsenwinkel wordt de jaarlijkse IJsselsteinse Toertocht georganiseerd. Voor Carel is deze plek het symbool van saamhorigheid en verbroedering. “Hier verzamelen zich elke dinsdag IJsselsteiners uit alle gelederen van de samenleving om samen te fietsen. Je komt heel veel bekenden tegen.” Dit is ook de plek vanwaaruit Carel zich dit jaar voorbereid op het ‘beklimmen’ van de Mont Ventoux. Hij doet dit voor het goede doel: onderzoek naar kanker. Wil je hem steunen? Dat kan via: ‘Groot verzet tegen kanker’, team Mantelmeeuw.

In deze zomerrubriek vertellen bekende en minder bekende IJsselsteiners over hun favoriete plekken in IJsselstein.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten