Elly Jacobse wordt tijdens de Taalinloop begeleid door vrijwilliger Leonie José Overdijk en coördinator Joni Reiche. (Foto: Lysette Verwegen)
Elly Jacobse wordt tijdens de Taalinloop begeleid door vrijwilliger Leonie José Overdijk en coördinator Joni Reiche. (Foto: Lysette Verwegen)

Taalinloop is internationaal, leerzaam en gezellig

Algemeen 221 keer gelezen

De Taalinloop in de bibliotheek heeft deelnemers van 17 tot 88 jaar. Een uitgebreid internationaal gezelschap, inclusief Nederlanders, die de Nederlandse taal (beter) willen leren lezen, spreken en schrijven.

IJSSELSTEIN – Elly Jacobse (88) is sinds mei een trouwe bezoeker van de Taalinloop. “Ik hoorde erover en wil graag nog beter Nederlands leren spreken.” Haar leven - geboren in Soerabaja en gewoond in Duitsland, België, Engeland en Israël – is hoorbaar aan een charmant Duits accent met hier en daar een Engels woord. Vijf jaar geleden kwam ze naar Nederland voor een van haar twee dochters en kleinkinderen. Ze nam direct taallessen en behaalde het hoogste Europese niveau 2F. “Verder leren kan niet, maar ik wil graag nog beter leren spreken. Het woord hooikoorts kan ik niet uitspreken”, demonstreert ze. “Daar zitten alle taalinvloeden elkaar in de weg.” En ook daar is de Taalinloop volgens getraind vrijwilliger Leonie José Overdijk voor bedoeld: “Sommige deelnemers komen om beter te leren lezen en schrijven, anderen om de uitspraak te verbeteren. Je kunt thuis wel oefenen op de computer, maar die praat niet terug”, lacht ze.
Coördinator Joni Reiche voegt daaraan toe: “Nederlanders zijn behulpzaam en praten al snel Engels, dat bevordert goedbedoeld de uitspraak en woordenschat ook niet en veel Nederlandse uitdrukkingen en gezegdes zijn onbekend bij de deelnemers.”
Bij Elly loopt alles door elkaar in haar hoofd. “Als ik moe ben ga ik automatisch Engels praten en als ik een Duits boek lees denk ik dat het Engels is. Dat is met tv-kijken ook zo; het is een automatisme.
Ze neemt deel in het ‘praatgroepje’ van Leonie José. “De andere deelnemers zijn een Turkse jongen die staatsexamenmoet doen, een Poolse, een Filippijnse en een Braziliaanse. Het internationale groepje – zelfs met een eigen naam: Lepel, de combinatie van de voorletters – ontstond spontaan. Het klikte en er wordt geen gespreksonderwerp geschuwd. Uiteraard uitsluitend in het Nederlands.”

De wekelijkse Taalinloop vindt elke dinsdag van 19.30 tot 21.00 uur plaats in de bibliotheek aan de Overtoom 7. Iedereen, ongeacht niveau, leeftijd, land van afkomst – ook Nederland – is welkom om beter Nederlands te leren lezen, schrijven of spreken. Er zijn getrainde taalvrijwilligers aanwezig voor de begeleiding en er is oefenmateriaal beschikbaar. Deelname is gratis. Deelnemers hoeven geen lid te zijn van de bibliotheek. Kijk voor informatie op www.bibliotheeklekijssel.nl onder taalinloop-ijsselstein.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 23 uur geleden
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport gisteren
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37
Afbeelding
Donaties maken AED op scoutingclubgebouw in IJsselstein mogelijk Nieuws 17 apr, 11:17
Afbeelding
PvdA IJsselstein wil een solidariteitsfonds voor basisscholen Nieuws 17 apr, 10:13