Ideeën en dromen voor Achterveld en Groenvliet

Algemeen 160 keer gelezen

Op maandagavond 10 september presenteerden Koos Lieshout en Liesbeth Jansen, twee actieve bewoners uit Achterveld en Groenvliet, de resultaten van de enquête die door 203 mensen uit IJsselstein West is ingevuld. Er waren ruim 50 aanwezigen in Sportcafé het Heem: wethouder Anastasia van der Lugt, wethouder Peter Bekker, een aantal ambtenaren van de gemeente IJsselstein, wijkgericht werkers van Pulse en vooral veel betrokken bewoners uit Achterveld en Groenvliet.


In het kort: de aanleiding van de enquête
Het doel van de enquête is om alle dromen, ideeën en verbeterpunten van Achterveld en Groenvliet in kaart te krijgen om de wijkagenda van IJsselstein West vorm te gaan geven. Na vier jaar is het tijd om de wijkatlas van Achterveld en Groenvliet te vernieuwen. De wijkagenda is een onderdeel van de wijkatlas. De uiteindelijke speerpunten zijn in de nabije toekomst op een online platform in te zien. Begin van de zomer kregen wijkbewoners de mogelijkheid om hun mening te geven via een enquête. Nadat de resultaten in kaart waren gebracht zijn deze op 10 september gepresenteerd.


Programma van de avond
Uit de resultaten komt duidelijk naar voren dat de bewoners van Achterveld en Groenvliet trots zijn op hun wijk waarbij groen, rust, de wijktuin en saamhorigheid hoog scoren. Een groot deel van de wijkbewoners droomt over beter groenonderhoud, parkeervoorzieningen en meer en betere speelvoorzieningen. Daarnaast werd door de geënquêteerden in beeld gebracht wat beter kan en droegen zij oplossingen aan op het gebied van groen, overlast, verkeer, parkeren, sport en spel, sociaal en duurzaam. Op de vraag over verbondenheid gaf 51% in de enquête aan zich verbonden te voelen met de straat en 48% met de wijk.

Wethouder Peter Bekker reageerde enthousiast op de enquêteresultaten en op het feit dat dit door wijkbewoners is geregeld. “Ik nodig u uit om er samen met elkaar over na te denken en zelf oplossingen aan te dragen.” Op de vraag uit het publiek over speelvoorzieningen gaf de wethouder aan dat dit zeker de aandacht heeft bij het maken van het beleid en dat de gemeente ermee aan de slag gaat. In een paar wijken zal gestart worden met een pilot waarbij door een groep bewoners wordt nagedacht over het aandragen van oplossingen.


Interactieve werkgroepen per buurt
Na de presentatie werd er in vijf groepen, die de buurten Groenvliet, Noord, West, Zuid en Oost representeerden, gewerkt. Met een duidelijke opdracht ging men met de volgende vragen aan de slag: Wat zijn de twee belangrijkste speerpunten in de buurt? Wat kunnen de bewoners zelf doen om dit aan te pakken? Wat kan de gemeente doen om de eerdergenoemde speerpunten te verbeteren? Welke concrete vervolgstap(pen) kunnen we gezamenlijk zetten? Onder aansturing van gesprekleiders namen bewoners, samen met de ambtenaren en de wethouders, actief deel aan de discussies. Er kwamen resultaten uit die direct door de gesprekleiders werden gepresenteerd. In Groenvliet kwam duidelijk naar voren dat het parkeerprobleem één van de speerpunten is die de aandacht verdient. In de andere wijken Oost, Noord en West stond o.a. speelvoorzieningen hoog op de agenda.

Het publiek vroeg om concretisering van de uitvoering van de speerpunten en wilde weten wie er bepaalt of iets wel of niet op de planning komt of het haalbaar is en al dan niet gerealiseerd kan worden. Gewezen werd op de mogelijkheid om voor kleine, concrete initiatieven gebruik te maken van het wijkbudget en om vragen van bewoners te bespreken in het Integraal Wijkteam (IWT), waarin naast de bewonersgroep ook de gemeente IJsselstein, Provides, RMN, BOA’s, de wijkagent en de wijkgericht werkers van Pulse zijn vertegenwoordigd. Tijdens de avond werd duidelijk dat een buurtgerichte uitwerking de voorkeur geniet boven een wijkgerichte aanpak. De avond werd afgesloten met de afspraak dat de bewonersgroep Achterveld - Groenvliet gaat nadenken over de vervolgstappen.

Wat doet de bewonersgroep Achterveld - Groenvliet?
De bewonersgroep Achterveld - Groenvliet is er voor en door bewoners uit Achterveld en Groenvliet. Om samen de wijk leefbaar, opgeruimd en veilig te maken en te houden. Acht keer per jaar komt de bewonersgroep bij elkaar om te vergaderen. De resultaten van de enquête zijn per mail op te vragen bij de bewonersgroep Achterveld - Groenvliet: Achterveld-groenvliet@outlook.com

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50
• Er kon ook volop geknutseld, getekend, gekleurd en geschilderd worden.
IJsselveld-Oost viert zijn buurtfeest Nieuws 22 apr, 16:25
• De ondertekening van de overeenkomst.
Onderwijsbegeleiding voor álle kinderen met Fit4talent in Bibliotheek IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:20