Voorzitter Theo van Kortenhof aan de vooravond van het 50-jarig jubileum van Het Knooppunt (Foto: Paul van den Dungen)
Voorzitter Theo van Kortenhof aan de vooravond van het 50-jarig jubileum van Het Knooppunt (Foto: Paul van den Dungen) Foto: Paul van den Dungen

50-jarig Knooppunt blijft senioren prikkelen tot activiteit

Algemeen 205 keer gelezen

Het Knooppunt, in 1968 opgericht als Seniorensociëteit, viert in november zijn gouden jubileum. Met inmiddels 1.100 leden de grootste en nog steeds groeiende organisatie in Montfoort.

Montfoort - Het waren de huisartsen en geestelijken die in de zestiger jaren het isolement van de ouderen aan de kaak stelden. Zij merkten in hun praktijk dat veel ouderen na hun arbeidzame leven weinig meer onder de mensen kwamen en thuis bleven zitten. Wat in die tijd begon met een soosmiddag voor het leggen van een kaartje, een potje sjoelen en eens per maand een bingo, is inmiddels uitgegroeid tot een organisatie met heel veel activiteiten op bijna elk denkbaar gebied. Het doel daarvan is de senioren in Montfoort en Linschoten te prikkelen tot activiteit. Daarbij draait het vooral om sociale contacten en bewegen. De mensen zelfstandig activeren in wat zij nog kunnen doen.

Voorzitter Theo van Kortenhof: “De hedendaagse ouderen blijven veel langer actief, waarbij wandelen een belangrijke uitstap is, omdat dit zowel aanspraak geeft als beweging.” Iedere maandagmorgen wordt er gewandeld door een vaste groep van zo’n 50 deelnemers. Er zijn 10 coördinatoren die de wandelroutes uitzetten. Afstanden van 2,5 kilometer, 5, 7,5 en 10 zijn mogelijk. Naast het wandelen is er ook een Fietsclub waar iedere donderdag de 25 of 40 km gefietst kan worden. Maar er is veel meer. Koersbal, Jeu de Boules, Klaverjassen, Handwerkcafé, Sjoelen, Klassieke Muziekavond, het Schakelkoor, Tekenen en Schilderen, Zwemmen en Kunst & Cultuur en dat allemaal voor slechts 7,50 euro per jaar.

Van Kortenhof: “Deze inkomsten worden door de penningmeester gebruikt voor het clubblad, de jaarvergadering en overige algemene zaken. Alle overige activiteiten bedruipen zichzelf en ieder lid kan aan alle activiteiten van Het Knooppunt meedoen. Er zijn 65 coördinatoren, die de activiteiten organiseren en begeleiden. Ongeveer de helft van de ouderen is lid van Het Knooppunt. Daarvan is 90% afkomstig uit Montfoort en 10% uit Linschoten. Ons bestuur bekijkt of er aan dat grote verschil wat gedaan kan worden.”
Extra aandacht wordt gevraagd voor het Schakelkoor. Dat bestaat inmiddels uit zo’n 30 leden, maar meer mannelijke zangers zijn nog steeds meer dan van harte welkom.

De laatste week van november staat geheel in het teken van het 50-jarig jubileum van Het Knooppunt. Vanwege het grote aantal leden moeten de feestelijkheden over twee dagen worden verdeeld. Donderdagmiddag en donderdagavond 29 november zijn de eerste twee jubileumbijeenkomsten en op vrijdagavond 30 november is de laatste. In het programma is plaats ingeruimd voor zowel entertainment als het sociale ontmoetingselement. De middagbijeenkomst begint met koffie en een lunch terwijl op de jubileumavonden de Hollandse pot wordt geserveerd.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.deknooppunters.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 14 uur geleden
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws gisteren
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37
Afbeelding
Donaties maken AED op scoutingclubgebouw in IJsselstein mogelijk Nieuws 17 apr, 11:17
Afbeelding
PvdA IJsselstein wil een solidariteitsfonds voor basisscholen Nieuws 17 apr, 10:13